Barcelona

Indignació entre les 10.000 famílies que han hagut de passar la segona nit a les fosques

Dos dies després de l'avaria que va provocar que més de 300.000 abonats es quedessin sense llum a Barcelona i al Baix Llobregat encara hi ha 10.000 usuaris que no han recuperat el subministrament a la capital catalana. Fecsa ha confirmat que continua treballant per solucionar-ho del tot, però no pot assegurar quan tornarà tothom a tenir llum. Entre els afectats, la indignació creix. Per fer que el subministrament arribi als veïns de la zona més afectada, s'ha instal·lat un cable provisional d'un quilòmetre al carrer Lepant, entre Gran Via i Rosselló, i continuen arribant grups electrògens.

Actualitzat

El segon dia de la gran apagada elèctrica de Barcelona ha servit per mirar de minimitzar-ne els efectes. Tot i això, 10.000 persones han hagut de passar una segona nit sense llum. La previsió era que el servei es restablís per a tothom, però tot i els esforços no s'ha aconseguit. A la zona de la Sagrada Família, un dels motius del malestar ha estat la il·luminació del temple. A les deu de la nit estava totalment a les fosques, però una estona després ha encès els focus. I això ha molestat molts veïns, que fa dos dies que no poden cuinar, escalfar aigua calenta o rentar la roba. I l'Ajuntament de Barcelona ha fet seva la indignació dels veïns, que s'ha plasmat en cassolades que s'han repetit a partir de la tarda i amb desenes de veïns del passeig Maragall tallant el carrer a la nit. 

En l'esperada roda de premsa de la tarda per valorar el seguiment que està fent el gabinet de crisi de l'apagada que pateix Barcelona no hi han assistit representants de Fecsa Endesa ni de Red Eléctrica Española. Aquesta absència ha estat destacada per la segona tinent d'alcalde de l'Ajuntament, Imma Mayol, que amb un to contundent ha assegurat que la situació que viu la ciutat és "inacceptable".

Les paraules i el to de Mayol no feien presagiar que hagués de donar bones notícies als 50.000 abonats que, en aquell moment, encara no tenien subministrament elèctric, situació que s'ha allargat des d'aquest dilluns a mig matí. I no hi ha hagut bones notícies. S'esperava que es confirmessin els objectius marcats: poder abastir el cent per cent de la població en hores de menys demanda energètica. Això és entrada la nit. Ho havia assegurat el conseller Castells al migdia i Fecsa-Endesa no ho ha descartat, però en la roda de premsa del vespre ningú s'ha atrevit a dir que els afectats tindrien llum.

El gran repte és aconseguir que el subministrament es restableixi com més aviat millor. Per fer que el subministrament arribi als veïns de la zona més afectada, s'ha instal·lat un cable provisional d'un quilòmetre al carrer Lepant, entre Gran Via i Rosselló, que uneix les subestacions de Maragall i del carrer Vilanova. Es preveu que durant tot el dia hi hagi restriccions de trànsit a la zona a causa d'aquesta actuació.

D'altra banda, aquesta matinada han continuat arribant grups electrògens provinents de diversos llocs de l'estat espanyol -alguns de l'exèrcit-, per intentar restablir el servei elèctric a tota la ciutat. Els generadors permetran anar recuperant la normalitat de mica en mica, perquè la seva posada en funcionament és lenta. El criteri per instal·lar aquests aparells el manen les necessitats dels equipaments més vulnerables, com ara hospitals, residències, etc.

I és clar, mentre no hi ha llum la sensació d'inseguretat va augmentant. És per això que Ajuntament i Generalitat mantenen activat un Pla d'Emergències que, entre altres coses, portarà 200 patrulles dels Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana als carrers per garantir la seguretat de tothom. En aquest sentit, i en relació amb les queixes per la il·luminació d'espais com la Sagrada Família, el secretari de Seguretat, Joan Delort, ja ha advertit que il·luminarien espais públiques per donar més percepció de seguretat al carrer. D'altra banda, els serveis socials de l'Ajuntament estan en contacte permanent amb persones que podrien dependre dels sistemes de teleassistència.

Nerviosisme generalitzat


A mesura que s'allarga la situació de reparació de l'apagada elèctrica augmenta el nerviosisme entre els ciutadans, les institucions, els partits polítics i les mateixes companyies elèctriques. Els veïns de Barcelona ja han protagonitzat diversos episodis de protesta amb cassolades espontànies en diferents barris de la ciutat. Tenen la sensació de viure en condicions pèssimes i s'indignen quan es veuen obligats a buidar neveres senceres perquè el menjar se'ls fa malbé.

Les institucions també han mostrat la seva indignació. L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, exigeix responsabilitats. El conseller d'Economia, Antoni Castells, adverteix que hi haurà contundència amb les sancions. Els partits polítics de l'oposició acusen governs i companyies de no complir les previsions d'inversió. I a tot això, les companyies elèctriques es posen a la defensiva de les acusacions que reben. Red Eléctrica Española nega que els serveis a Barcelona no hagin rebut inversió, com pretenen destacar les institucions.

Caldrà veure de qui ha estat la culpa de tot plegat. Si de la falta d'inversió, si del deteriorament de les instal·lacions o si d'un lamentable accident. Això s'anirà veient en les comissions de seguiment que a finals de setmana convocarà l'Ajuntament de Barcelona per analitzar l'apagada. També podria treure'n l'aigua clara el ministre d'Indústria, Joan Clos, en la compareixença de dilluns al Congrés. Però mentrestant, bona part de Barcelona continua sense llum i les incidències no paren d'acumular-se, tant pel que fa a les pèrdues econòmiques, els perjudicis en els serveis assistencials, la mobilitat i, sobretot, en el dia a dia de les persones.

L'Agència Catalana del Consum ha fet un seguit de recomanacions al seu WEB per a facilitar que comerciants i particulars puguin presentar reclamacions pels perjudicis que esl hagi pogut causar l'apagada.

Has patit les conseqüències de l'apagada? Explica'ns-ho.

Explica'ns la teva experiència o envia'ns les teves fotos aquí!

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut