Independència i 155: què diuen els partits en la qüestió nacional?

RedaccióActualitzat

Ens fixem en què diuen els programes electorals dels partits sobre la qüestió nacional.

Les tres formacions independentistes volen revertir els efectes del 155, restituir les institucions catalanes, revocar les causes judicials i l'alliberament dels presos.

Junts per Catalunya defensa restituir el president de Catalunya cessat pel 155; prioritza una negociació bilateral amb l'Estat, i un debat amb la ciutadania sobre com conformar la república.  

Un debat i un diàleg amb l'Estat que Esquerra també proposa per implementar la república catalana. Sense renúncies prèvies, això sí, i sense descartar una possible via unilateral.  

La CUP, però, aposta clarament per fer realitat la república per la via unilateral i amb mobilització popular.

Catalunya en Comú-Podem, en contra del 155 i de la via unilateral, defensa un referèndum acordat a través d'una llei de claredat, una reforma constitucional i una Espanya confederada.

En contra clarament de la independència es posiciona Ciutadans. Es marca com a objectiu aturar el procés i suprimir les estructures d'estat. I defensa la unitat d'Espanya i una reforma de la Constitució per actualitzar-ne el contingut.

El PP també vol una Catalunya dins d'Espanya i d'Europa. Aposta per normalitzar la presència de l'Estat i dels símbols "nacionals" a Catalunya. Justifica el 155 i no concreta reformes constitucionals.

El PSC vol una reforma federal de la Constitució amb un reconeixement de la identitat nacional catalana i amb un referèndum sobre un nou estatut català federal que millori l'autogovern.  

 

ARXIVAT A:
Eleccions 21DIndependènciaArticle 155ERCCUPEn comúCsPSCPPJxCat
Anar al contingut