El Ministeri de Justícia indemnitza un home empresonat per un error d'un test de drogues
El Ministeri de Justícia indemnitza un home empresonat per un error d'un test de drogues
Madrid

Indemnitzen amb 8.000 euros un home empresonat per un error d'un test de drogues

La Guàrdia Civil va confondre amb cocaïna el carregament de sabons que portava a causa d'un error del "narcotest"

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Justícia ha indemnitzat amb 8.400 euros un comerciant francès pels dos mesos que va estar a la presó acusat de traficar amb drogues, després que la Guàrdia Civil va confondre amb cocaïna el carregament de sabons que portava a causa d'un error del "narcotest".

En la resolució, el Ministeri de Justícia estima parcialment la reclamació presentada per Jacques Benoit Fiocconi, que demanava al govern més de 83.000 euros d'indemnització pels perjudicis econòmics i danys morals derivats de l'estada a la presó.

Fiocconi, representat pel lletrat Martí Cànaves, va estar a la presó preventiva del 23 de novembre del 2012 al 4 de febrer de l'any següent, quan les anàlisis de l'Institut Nacional de Toxicologia van descartar la presència de droga a les pastilles de sabó confiscades, que van motivar l'empresonament.

El comerciant va ser detingut amb el seu pare, Laurent, un històric col·laborador del càrtel colombià de Pablo Escobar anomenat "el Mago", en una de les sortides de l'autopista AP-7, per on circulava en direcció a França en una furgoneta carregada amb 2.850 pastilles de sabó de mida, pes i colors variats.

La càrrega, de 350 quilos, havia estat comprada en una fàbrica de perfumeria de Figueres per a la seva comercialització a l'illa italiana de Còrsega, on els Fiocconi resideixen i regenten la companyia Senteurs de l'Ille.

La Guàrdia Civil va analitzar mitjançant un "narcotest" cinc pastilles de sabó escollides de forma aleatòria que van donar positiu en cocaïna, de manera que pare i fill van ser detinguts acusats d'un delicte contra la salut pública i el jutjat d'instrucció número 8 de Figueres en va decretar l'ingrés a la presó preventiva.

Nova anàlisi

El 14 de desembre del 2012, l'Institut Nacional de Toxicologia va emetre un dictamen que descartava la presència de drogues en les 72 pastilles de sabó que el jutjat li va remetre com a mostra per ser analitzades.

El Ministeri de Justícia considera que "procedeix indemnitzar" el reclamant pel temps que va estar en presó preventiva, però fixa la indemnització conforme al "criteri seguit en casos similars", és a dir de 120 euros diaris, més els interessos corresponents.

Un cop va disposar de les anàlisis de l'INT, el jutjat va deixar en llibertat Fiocconi i va arxivar la causa per delicte contra la salut pública oberta contra ell i el seu pare.

"El Mago", no obstant això, no va poder abandonar la presó perquè estava imputat en una macroinvestigació judicial dirigida per l'Audiència Nacional i el Tribunal de Gran Instància de Marsella per la seva presumpta relació amb una aliança entre la màfia corsa i la marsellesa per transportar droga.

Anar al contingut