Berkasovo, frontera Sèrbia-Croàcia
Berkasovo, frontera Sèrbia-Croàcia
Brussel·les

Incrementa el flux de refugiats a través d'Eslovènia: 13.000 persones en les últimes 24 hores

La crisi dels refugiats està assolint xifres de rècord; aquesta setmana 48.000 persones han entrat a l'illa de Lesbos

RedaccióActualitzat

La crisi de refugiats està assolint xifres de rècord. Aquesta setmana han entrat 48.000 persones a l'illa grega de Lesbos en l'arribada més massiva d'aquest any.

El camí de l'èxode continua pels països dels Balcans, que ja han avisat que si Alemanya i Àustria no deixen passar refugiats, tancaran les seves fronteres. Sobre el terreny, cada cop hi fa més fred i hi ha més acumulacions.

El destí és Alemanya, on s'espera que a finals d'any hagin arribat 800.000 persones, l'1% de la seva població. A més, el fenomen ha revifat la xenofòbia.

L'aeroport de Tempelhoh a Berlín per acollir refugiats

A Berlín, l'antic aeroport de Tempelhoh, s'ha reconvertit en un centre d'acollida perquè la ciutat ja no dona l'abast davant la constant arribada d'immigrants i refugiats.

Així ho ha anunciat l'ajuntament de la capital alemanya, que ha indicat que s'han començat a instal·lar 73 grans tendes de campanya a l'interior dels hangars.

L'aeroport de Tempelhof va ser construït pel règim nazi i posteriorment es va convertir en un símbol de la guerra freda com a base del pont aeri per fer arribar subministres a l'aïllada Berlin Oest. Tempelhof va ser clausurat el 2008 després d'un referèndum d'iniciativa popular.

Increment del flux de refugiats a través d'Eslovènia

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha convocat una trobada extraordinari a Brussel.les davant l'agreujament de la situació a Eslovènia, que va arribar a treure a l'Exercit al carrer per contenir l'entrada de persones al seu territori.

L'increment del flux de refugiats a través d'Eslovènia, que ha arribat a 13.000 persones en les últimes 24 hores, està relacionat amb la decisió d'Hongria de segellar successivament les seves fronteres amb Sèrbia i Croàcia, que en la pràctica s'ha traduït en un canvi de la ruta d'entrada a la UE.

Brussel·les proposarà mesures immediates davant l'arribada de refugiats pels Balcans

La Comissió Europea demanarà aquest diumenge als deu països més afectats per l'arribada de refugiats a través de la ruta dels Balcans que adoptin mesures coordinades des de dilluns per acabar amb les respostes unilaterals nacionals i les tensions entre veïns, en una reunió d'urgència a Brussel·les.

El desplegament de 400 policies de fronteres a Eslovènia, més controls en els límits de Croàcia i el registre de refugiats que arriben des de Grècia a Macedònia i Albània són algunes de les propostes que exposarà Brussel·les, segons l'esborrany de declaració.

L'Executiu comunitari també demanarà expressament als països que "s'abstinguin de facilitar" l'avanç d'aquestes persones, arribades majoritàriament des de Turquia amb la intenció d'accedir a Alemanya, cap a altres estats de la regió sense l'acord d'aquests. Afegeix que els estats veïns "haurien de treballar junts, no uns contra altres".

També es farà èmfasi en el fet que els refugiats han de ser tractats "amb humanitat" per evitar "una tragèdia humanitària a Europa".
Es demanarà als líders que es comprometin a facilitar refugi, aliments, medicaments, aigua potable i equips sanitaris, així com a activar el mecanisme europeu de protecció civil allà on detectin una manca acusada d'aquests articles bàsics.

Anar al contingut