Exterior del bar on s'ha refugiat un dels membres d''Hazte Oír' després d'un enfrontament amb defensors del col·lectiu tran…
Exterior del bar on s'ha refugiat un dels membres d''Hazte Oír' després d'un enfrontament amb defensors del col·lectiu transsexual a la Via Laietana. Imatge del 17 de març del 2017. (HORITZONTAL)

Incidents entre partidaris d''Hazte Oír' i del col·lectiu transsexual al centre de Barcelona

ACN Barcelona.-Defensors d''Hazte Oír' i del col·lectiu transsexual, que esperaven l'autobús que ha arribat aquest divendres a Catalunya, s'han enfrontat aquest migdia al centre de Barcelona. Els incidents han passat a quarts de dues del migdia, quan una quarantena de persones contràries a aquest bus han tirat pintura i han escridassat una desena de persones de l'organització ultracatòlica que estaven a la Via Laietana. Un d'ells s'ha amagat en un bar i els manifestants contraris a l'autobús han rodejat l'establiment, que ha estat custodiat pels antiavalots dels Mossos d'Esquadra per evitar incidents. Poc després, la policia ha tret l'home amagat a l'interior de l'establiment amb un casc de moto i se l'ha emportat amb un cotxe patrulla, que els defensors del col·lectiu transsexual han atacat amb ous i pintura.

Per les xarxes socials i missatges de 'whatsapp' s'ha sabut que l'autobús de l'organització, retingut a Martorell, podia arribar a les 12.15 hores a la plaça Ramon Berenguer, en plena Via Laietana de la capital catalana, on s'hi han concentrat menys d'una desena de persones per rebre'l i donar-li suport. Paral·lelament membres del col·lectiu transsexual i altres persones que els donen suport, prop de mig centenar, s'han citat a la plaça de l'Àngel, a menys de 100 metres de l'altre punt.Poc després de la una del migdia, els contraris a l'autobús han arribat a la plaça Ramon Berenguer i s'han encarat als ultracatòlics. Alguns d'aquests han plantat cara i han rebut algun cop i ous plens de pintura. També han patit danys alguns petits cartells que portaven a favor de la llibertat d'expressió i d'educació. Un dels partidaris d'Hazte Oír ha estat el que ha rebut més pintura a la seva jaqueta i al cap i s'ha enfrontat als favorables als transsexuals, que l'han empentat. L'individu s'ha refugiat a l'interior del restaurant-cafeteria Glòria, mentre que la resta de partidaris d'Hazte Oír s'han mantingut al marge.Els favorables als transsexuals, entre els que hi havia els regidors de la CUP a Barcelona, María José Lecha, Maria Rovira i Josep Garganté, s'han plantat davant de la porta del bar mentre increpaven l'individu. Poc després han aparegut les primeres patrulles de seguretat ciutadana de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra, i fins i tot una ambulància del SEM. Més tard han arribat agents antiavalots de la policia catalana, que s'han posat davant de la porta del restaurant per impedir l'entrada.Aleshores la tensió s'ha produït entre els manifestants, cada cop més nombrosos, i la policia. Hi ha hagut algun forcejament i força crits. Cap a les dues del migdia, els mossos han tret ràpidament l'home amb un casc de moto al cap i l'han posat dins d'un cotxe patrulla. Això ha generat corredisses, crits, llançament d'ous de pintura al cotxe policial i alguna empenta entre agents i manifestants.Finalment, quan el cotxe ha marxat hi ha hagut algun altre crit, però ràpidament la situació s'ha calmat, la policia ha marxat i els manifestants s'han dissolt.Un dels membres del Col·lectiu Jove Transsexual, Eloi, ha celebrat que l'autobús no hagi arribat al centre de la ciutat i ha assegurat que "en cas que arribés" respondrien de "forma contundent, com s'ha pogut veure". Així, ha emmarcat aquesta mobilització en la lluita contra "tots els missatges d'odi i transfòbics, no només el bus, sinó els elements presents a tota la societat".

Anar al contingut