Vitòria

Incidents aïllats i baixa participació al País Basc

Amb el record encara del crim d'Isaías Carrasco, divendres passat, 1,8 milions de bascos estan cridats a les urnes per elegir els seus representants al Congrés i al Senat. Tret d'alguns incidents aïllats, la tònica és de normalitat absoluta. Això sí, el més destacat fins ara és la dada de participació a les sis de la tarda, sensiblement inferior a de fa quatre anys. Fins a aquella hora havien exercit el seu dret a vot el 54,28% dels ciutadans que figuren al cens, gairebé set punts per sota de la xifra registrada al conjunt de l'Estat. Així doncs, s'accentua la diferència entre la mitjana estatal i la participació al País Basc, que a les dues del migdia era de només tres punts per sota (37,30% per 40,46%).

Actualitzat

Un dels incidents més destacats s'ha registrat a Sant Sebastià, quan l'alcalde de la capital guipuscoana, Odón Elorza, s'ha hagut d'enfrontar a un grup de radicals que l'han acusat de "feixista" quan sortia del col·legi electoral on havia dipositat el seu vot. Elorza s'hi ha encarat i els qualificat d'"assassins". L'alcalde ha denunciat aquesta situació i ha qualificat de "vergonya" que "no es pugui exercir el dret democràtic al vot" lliurement, "sobretot dos dies després de l'assassinat" per ETA de l'exregidor socialista de Mondragón Isaías Carrasco. Precisament, tant la vídua com la filla gran de Carrasco han votat en un col·legi a prop del lloc del crim, tal com havien anunciat que farien.

També ha tingut problemes a l'hora de votar l'eurodiputat i expresident del PP basc Carlos Iturgaiz. A Getxo, on hi havia el seu col·legi electoral, Iturgaiz ha vist com una trentena de persones l'esperaven a l'entrada per rebre'l amb crits de "feixista" i "assassí". Els escortes d'Iturgaiz han estat agredits mentre intentaven evitar que els violents arribessin fins on era el polític popular.

Qui també ha votat ha estat el lehendakari, Juan José Ibarretxe, concretament a la localitat de Llodio, sense fer cap declaració explícita sobre l'assassinat de l'exregidor de Mondragón. Ibarretxe ha dit que "qui ha de parlar és la societat".

Al col·legi San Roque de la localitat de Durango és on ha votat el president del Partit Nacionalista Basc, Iñigo Urkullu, que ha afirmat que el seu vot és el seu "gra de sorra" en la construcció d'Euskadi i en l'aspiració de poder assolir la pau.

La presidenta del PP al País Basc, María San Gil, ha votat en una escola de Sant Sebastià i ha fet una crida perquè tothom vagi "massivament a votar" i a "omplir les urnes" perquè estem en "un moment importantíssim. Tenim molt a dir a través del vot perquè la democràcia és això, que la gent a través del seu vot digui el que vol per al seu país".

La mateixa petició ha fet el secretari general del PSE-EE, Patxi López. Després de dipositar el vot en un col·legi de Bilbao, el dirigent socialista ha destacat que cal anar a votar perquè "tenim la possibilitat d'exercir un dels nostres drets", però també "perquè tenim una obligació ètica i moral per dir a través del vot un 'no' contundent a la violència, al terrorisme i a l'assassinat, i un 'sí' a la democràcia, la pau i la llibertat".

Anar al contingut