Madrid

Rajoy i Rivera s'impliquen directament en les negociacions per a la investidura

Aquest divendres al migdia les posicions dels dos partits semblen menys allunyades i enfrontades de les d'aquest dijous

RedaccióActualitzat

La bel·ligerància amb què aquest dijous a la tarda Ciutadans va plantejar un ultimàtum al PP s'ha temperat aquest divendres al matí. Mentre dijous va ser Juan Carlos Girauta qui va donar 48 hores al PP per tancar l'acord, aquest divendres al migdia ha estat José Manuel Villegas qui ha reconegut, per part de Ciutadans, que ja estan parlant en els termes exigits:

"Ja estem parlant de xifres, des d'ahir a la nit hi ha xifres sobre la taula, però cal concretar-les i concretar els compromisos concrets en cadascuna de les mesures. S'estan produint avenços en les negociacions, però insuficients per preveure un acord imminent en les pròximes hores. Tal com està la negociació, em sembla impossible que aquesta tarda es pugui signar."

Per la seva banda, el PP, per boca de Fernando Martínez-Maillo ha continuat parlant d'optimisme, i no ha descartat tancar l'acord aquesta tarda mateix:

"Som moderadament optimistes, avui estem inclús millor que ahir. Hi ha hagut importants avenços, tot i que és veritat que no existeix un acord definitiu. Que pot ser aquesta tarda? Doncs aquesta tarda. Que ha de ser diumenge? Doncs diumenge."

Totes dues formacions han reconegut que dijous a la nit va haver-hi contactes telefònics entre Albert Rivera i Mariano Rajoy. El lider de Ciutadans va expressar al president del govern en funcions la seva preocupació per com evolucionaven les negociacions. Segons Rivera, massa encallades. Rajoy li va contestar que faria el màxim esforç per intentar arribar a un acord amb un únic topall: la limitació pressupostària.

Declaracions públiques contradictòries i enfrontades

A mesura que s'esgoten els dies que queden per al debat d'investidura, les postures i les actituds dels dos partits han semblat cada vegada més allunyades. Aquest divendres, a les 11 del matí, els equips negociadors del PP i de Ciutadans s'han tornat a reunir, després que aquest dijous acabessin la reunió a la una de la matinada. 

Les dificultats perquè Ciutadans doni el "sí" a Rajoy en la segona votació del debat d'investidura es van evidenciar aquest dijous quan el portaveu al Congrés i membre de l'equip negociador, Juan Carlos Girauta, es va queixar públicament de la "manca de voluntat" del PP per concretar el finançament de les mesures incloses en el pacte.

Girauta va arribar a marcar un termini de 48 hores per tancar el pacte. Però el portaveu del PP, Fernando Martínez-Maillo, va assegurar que, a la taula de negociacions, Ciutadans no havia plantejat cap mena de termini ni ultimàtum.

I aquest divendres Ciutadans ha tornat a expressar disgust amb la situació. Ho ha fet el portaveu al Parlament català, Carlos Carrizosa, que ha afirmat que passaran del "sí" a Rajoy a l'abstenció si no aconsegueixen les propostes que estan negociant.

Optimisme del PP

Molt al contrari, els responsables del PP s'han mostrat, a primera hora d'aquest divendres, molt optimistes perquè consideren que han avançat en diverses matèries. Segons han dit, ja han fet arribar a Ciutadans les xifres que els reclamaven per finançar les mesures pactades entre els dos partits.

Ho ha explicat el mateix Martínez-Maillo, i també Andrea Levy:

Martínez-Maillo: "Totes les propostes estan a sobre de la taula, les econòmiques també, per tant, ja no hi ha excuses, queda dir sí o dir no"

Andrea Levy: "L'acord està a prop, i el que espero que es tinguem aviat una investidura positiva, una investidura que no porti a més pèrdues de temps. El missatge d'avui és que si es vol, es pot."

Han concretat també que han acostat posicions sobre l'elecció dels membres del Consell General del Poder Judicial, però que encara hi ha moltes diferències respecte al Senat.

Rivera va contactar amb Rajoy

D'altra banda aquest divendres també s'ha sabut que, aquest dijous, Albert Rivera va parlar directament amb Mariano Rajoy per expressar-li el malestar de la seva formació per com estaven anant les negociacions. Tot plegat, incertesa i expectació davant del que també podria ser una escenificació.

Dues informacions generades al Congrés dels Diputats podrien avalar aquesta possibilitat: d'una banda, no està previst que la cambra s'obri aquest dissabte i, per tant, podria ser que les negociacions acabessin aquest divendres. I segona: els periodistes que segueixen les negociacions han detectat preparatius en una de les sales del Congrés que s'utilitza habitualment per a les grans ocasions.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut