Sant Boi de Llobregat

Imputada per homicidi imprudent l'arquitecta del túnel de batuda de Sant Boi

La jutge que porta el cas de la mort de quatre nens al pavelló de Sant Boi de Llobregat, durant la ventada d'aquest gener, hi veu indicis de delicte. Ha imputat l'arquitecta del poliesportiu per quatre delictes d'homicidi imprudent i per nou de lesions per imprudència. Segons l'informe judicial, el túnel de batuda no complia la normativa, per exemple, els murs no estaven plens de formigó i, per tant, la construcció no era sòlida i no podia suportar la sobrecàrrega del vent. L'arquitecta haurà de declarar el dia 5 de novembre.

Actualitzat
La jutge d'instrucció número 3 de Sant Boi considera que hi ha indicis que l'ensorrament va ocórrer per una "imprudència greu professional" atès que, segons l'informe pericial, l'edificació incomplia la normativa i "no reunia les condicions adequades i necessàries de solidesa i seguretat".

La construcció del túnel, situat al camp municipal de beisbol de Sant Boi, la va aprovar a l'octubre del 1993 l'Ajuntament de la població, que va encarregar a l'empresa Construccions J. García Martos les obres, la responsable de les quals era l'arquitecta imputada, Carmen R.

Segons manté la jutge en el seu acte, de l'informe pericial judicial se'n desprèn que el túnel no complia la normativa constructiva per a l'execució dels murs mitjançant blocs de formigó ni reunia les condicions de solidesa i seguretat necessàries, de manera que constituïa "un estat latent o de risc". Per la jutge, l'estructura del túnel "era incapaç de suportar la sobrecàrrega del vent, perquè el mur de càrrega no tenia les condicions de rigidesa necessàries i no estava lligat al pòrtic de cap manera".

L'acta judicial afegeix que, tot i que en el projecte hi constés, el pòrtic del túnel no tenia pilars metàl·lics embeguts a les façanes que constituïssin un "sistema estructural capaç de suportar els efectes de vent, independentment dels murs dels blocs". Per aquest motiu, la jutge conclou que l'enfonsament del túnel va succeir per "una imprudència greu professional" perquè no es va construir d'acord amb la normativa requerida per a aquest tipus d'edificacions i cita a declarar com a imputada l'arquitecta el 5 de novembre vinent.

Segons l'opinió de la jutge, els homicidis imprudents han d'imputar-se a l'arquitecta tècnica perquè és qui va elaborar els plans i va portar a terme la construcció de l'edifici, de manera que és la responsable que l'execució del túnel de batuda es fes d'acord amb la llei i segons el que es disposa en els projectes. El jutjat ha requerit a Carmen R. que, com a possible responsable civil dels fets, aporti l'assegurança vigent l'any 2009, i sol·licita la mateixa documentació a l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat i al club de beisbol.
Anar al contingut