Buscant locals segurs per a les dones al Marroc
Buscant locals segurs per a les dones al Marroc
Rabat

Impulsen al Marroc una app amb cafeteries lliures d'assetjament a les dones

"Finemchi" és una plataforma que neix amb l'objectiu d'ajudar les dones a "reconquerir els espais públics"

RedaccióActualitzat

Les dones pateixen sovint les impertinències dels assetjadors als locals públics del Marroc, on acostuma a haver-hi una gran majoria d'homes. Amb l'objectiu d'evitar-ho, acaba d'aparèixer una aplicació mòbil amb una guia de bars, cafeteries i altres establiments de diferents ciutats del país nord-africà que les dones poden visitar sense sentir-se assetjades.

La iniciativa la impulsa l'emprenedora marroquina Safaa El Jazouli, especialista en telecomunicacions, que afirma que aquesta aplicació ajudarà les dones a "reconquerir els espais públics". La plataforma "Finemchi" -"On vaig?", en àrab- ja ha reunit més d'un centenar de direccions. I uns dies després d'haver aparegut, la plataforma ja té més d'un miler d'usuàries.

 

Safaa El Jazouli explica com se li va ocórrer tirar endavant aquesta proposta:

"La idea va sorgir de la meva pròpia experiència. No hi ha gaires llocs per escollir a l'hora de sortir amb les amigues i la majoria d'aquests llocs on ens podem sentir còmodes no són de fàcil accés."

La promotora de "Finemchi" lamenta els problemes en què es troben en els locals públics:

"D'entrada hi ha l'assetjament verbal, les mirades insistents que poden semblar innòcues, però que degraden de manera considerable la comoditat de la dona a l'establiment. I de vegades es pot transformar, fins i tot, en agressions físiques."

El Parlament marroquí va aprovar la setmana passada una llei contra la violència de gènere que criminalitza per primer cop en aquest país l'assetjament a les dones al carrer. Però les ONGs la consideren insuficient. Segons l'ONU, el 63% de les dones marroquines han estat víctimes de violència masclista alguna vegada, i en un de cada tres casos pateixen les agressions en espais públics.

La plataforma determina si un establiment és "women friendly", un lloc segur per a les dones, en funció de la qualitat del menjar que ofereix o el preu, i d'altres de més específics, com l'historial de casos d'assetjament en el local o el codi de vestimenta recomanat.

Safaa El Jazouli diu que ha rebut centenars de propostes d'indrets per afegir a la guia, que també permet compartir esdeveniments que puguin interessar a un públic femení i localitzar, si cal, la comissaria que hi ha més a prop. "També he rebut missatges d'homes que fan costat a la iniciativa perquè els dona seguretat en relació amb la sortida de les seves filles, dones o germanes", assegura El Jazouli.

L'empresària espera que el projecte serveixi per sensibilitzar els propietaris dels cafès i restaurants: "Els volem dir que si el seu establiment no figura a 'Finemchi' és perquè potser s'han de fer millores." Ja hi ha hagut hotelers que han mostrat la seva disposició a atreure públic femení. Perquè això passi, l'emprenedora marroquina suggereix adoptar "certes bones pràctiques o organitzar trobades que reuneixin dones."

Anar al contingut