Birmània

Impedeixen a la líder opositora birmana presentar-se a les eleccions de 2010

La junta militar birmana ha decidit impedir que la líder opositora i premi Nobel de la Pau, Aung San Suu Kye, es presenti a les eleccions generals anunciades per al 2010. La decisió l'ha anunciat indirectament el ministre d'Afers Estrangers del país asiàtic en una reunió regional a Singapur, quan ha explicat que els compatriotes que s'hagin casat amb una persona estrangera no podran ser elegits. Aquest fet elimina "de facto" la possibilitat que Suu Kye, sota arrest domiciliari durant 15 anys, pugui concórrer a les llistes del seu partit ja que es va casar amb un britànic.

Actualitzat

La líder opositora birmana no podrà presentar-se a les eleccions generals anunciades per al 2010, segons ha comunicat el ministre Nyan Win al cap de la diplomàcia de Singapur, George Yeo, durant una reunió informal dels cancellers de l'Associació de Nacions del sud-est asiàtic. El ministre birmà ha explicat que la nova Constitució prohibirà expressament anar als comicis a les persones que estiguin casades o s'hagin casat amb una persona estrangera així com aquelles que tinguin fills amb passaports d'un altre país.

Aquesta disposició elimina la possibilitat que Suu Kye, de 62 anys, pugui concórrer a les llistes del seu partit, la Lliga Nacional per la Democràcia, ja que es va casar amb un professor universitari britànic, Michael Aris, que va morir de càncer el 1999. Aris va morir lluny de la seva dona, ja que la Junta Militar li va negar un visat per visitar-la.

L'esborrany de la Carta Magna se sotmetrà a consulta popular al maig. Es tracta del primer pas del "full de ruta cap a la democràcia" que ha de concloure amb la celebració d'"eleccions lliures" el 2010, segons el president del Tribunal Suprem.

Els analistes consideren que aquesta prohibició desacredita la tímida voluntat d'obertura que ha mostrat la dictadura. Des de Human Rights Watch creuen que l'objectiu del gest és impedir simplement que la coneguda com a Dama de Rangun els disputi el poder.

Per la seva part, monjos, estudiants, minories ètniques i la Lliga Nacional per la Democràcia han assegurat que boicotejaran el referèndum mentre continuï la repressió de la dissidència, ja que consideren que la Constitució només prolongarà el mandat de la junta militar.

Suu Kye, honorada amb el Premi Nobel de la Pau el 1991, està sota arrest domiciliari des de 2003 i ha estat retinguda durant 15 dels 18 anys.

Anar al contingut