Barcelona

Immobilitzada a Catalunya la partida de vacunes del papil·loma humà defectuoses

La partida de vacunes contra el virus del papil·loma humà sospitosa de causar efectes adversos també ha arribat a Catalunya, segons ha informat el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona. Tot i així, el Col·legi ha assegurat que ja se n'han immobilitzat els lots defectuosos. Mentrestant, la Generalitat Valenciana ha confirmat que les dues nenes que van emmalaltir després d'haver rebut la immunització no tenien cap problema de salut previ a la injecció del medicament. Les famílies de les nenes hospitalitzades van demanar aquesta certificació després que la companyia farmacèutica que ha fabricat la vacuna va descartar qualsevol relació entre la immunització i els efectes adversos.

Actualitzat
El Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB) ha confirmat que les dosis de la vacuna contra el virus del papil·loma humà (VPH) del lot que ha immobilitzat el Ministeri de Sanitat i Consum han arribat a les botigues de la província de Barcelona. El Col·legi ha assegurat que se n'ha iniciat la immobilització després de l'alerta que va decretar el govern.

El COFB encara no ha confirmat la quantitat de dosis de la vacuna que han arribat a les farmàcies. Tot i així ha assegurat que les dosis que es venen a les farmàcies són petites, i que el gruix de les vacunes administrades a Catalunya són de la Generalitat.

La Conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya va assegurar ahir que les vacunes que utilitza no pertanyen al lot investigat i que, per tant, mantenen la vacunació a les escoles.

El lot afectat és el NH52670 de la marca Gardasil, i se n'havien distribuït 75.582 dosis a l'estat espanyol. D'aquestes, més de 20.000 les va adquirir la Comunitat Valenciana, que ja n'ha administrat 15.287, mentre que 5.200 han estat retirades. A les Illes Balears, per altra banda, el govern també ha immobilitzat 390 dosis.

La Generalitat Valenciana confirma que les dues nenes no tenien cap problema de salut previ

El Conseller de Sanitat de la Generalitat Valenciana, Manuel Cervera, ha confirmat que les dues menors hospitalitzades estaven "aparenment sanes" abans de rebre la vacuna del papil·loma humà, i que no tenien "cap constància d'una malaltia prèvia". Tot i així, Cervera ha dit encara els fan estudis radiològics complets.

Les nenes les van vacunar la setmana passada de la segona dosi, i poc després de la inoculació es van trobar malament, van tenir convulsions i van perdre el coneixement. Les seves famílies havien demanat un certificat per demostrar que estaven sanes després que la companyia farmacèutica que havia fabricat la vacuna hagués descartat qualsevol relació entre la immunització i els efectes adversos.

La conselleria de Sanitat del País Valencià ha habilitat el telèfon 900 700 007 gratuït per atendre els dubtes que els ciutadans puguin tenir sobre la vacunació contra el virus del papil·loma humà.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut