Vitòria

Imaz creu que hi pot haver "una espiral de violència d'ETA" i advoca per teixir "complicitats" entre partits

El president del PNB, Josu Jon Imaz, ha afirmat que una de les "hipòtesis raonables" és pensar que ETA pot entrar en els pròxims mesos "en una espiral de violència", i per aquesta raó creu que calen unes "complicitats mínimes" entre les forces polítiques. D'altra banda, en una entrevista a RNE ha dit que, si Batasuna "alcés la veu" davant l'atemptat de Barajas, tindria un "camí clar" per aconseguir una presència electoral "sense problemes" i, a més, "ens faria avançar uns passos enormes en la pau".

Actualitzat
Imaz ha recordat que aquest dimarts es compleix un mes des que ETA "va trencar una esperança i va dinamitar" les bases del procés de pau, que, segons la seva opinió, eren "sòlides". En l'actual escenari, el dirigent del PNB ha manifestat la seva inquietud per la divisió entre les forces polítiques i ha assegurat que, si bé no se sap el que pugui passar, una de les "hipòtesis raonables és pensar que ETA pot introduir-nos en els pròxims mesos en una espiral de violència".

"Un veu el debat polític d'aquestes últimes setmanes i, al final, gairebé cal aturar-se a pensar qui va posar la bomba. La bomba la va posar ETA, i a vegades ens n'oblidem quan veiem el nivell de crítica política que s'està portant a terme en aquests últims dies", ha afegit.

En aquest sentit, ha manifestat que seria "molt bo" que hi hagués unes "complicitats mínimes" entre el conjunt de formacions polítiques. Imaz ha recordat que, després de la ruptura de l'última treva, hi va haver "un nivell de tensió política entre el món nacionalista i no nacionalista" i ETA va intentar utilitzar el terrorisme per "fracturar la societat basca". Imaz ha afegit que "seria dolent i molt perillós" que en aquests moments ETA intentés fer el mateix en el si de la societat espanyola, "aprofitant el debat, la fractura política entre els dos grans partits".

D'altra banda, el president del PNB ha assenyalat que ETA, "desgraciadament", té capacitat per fer "molt mal", però ha afegit que, "quan pot estar operativament més feble que mai" i quan el seu món sociològic i polític està també "més debilitat i amb menys suport que mai a la societat basca, un es pot trobar que pot tenir, en alguns aspectes, més capacitat de fer mal que mai des del punt de vista polític".

Per aquesta raó, creu que tothom ha de deixar "els partidismes a banda" i fer un esforç perquè els temes vinculats a la violència i a la lluita contra ETA no siguin utilitzats "de manera partidista" , perquè "estem amplificant la capacitat d'actuació d'ETA si no es dóna suport a aquest principi". Basant-se en aquests arguments, ha demanat a Batasuna que condemni la violència per poder-se presentar a les eleccions "sense problemes" i ajudar en el camí cap a la pau.
Anar al contingut