Bilbao

Imaz confia que en un any i mig es traslladarà a les institucions un acord assolit pels partits bascos

El president del Partit Nacionalista Basc (PNB), Josu Jon Imaz, ha declarat en una entrevista concedida a ETB que confia que en un any i mig s'haurà tancat un acord definitiu pel que fa a la taula de partits que haurà d'encarrilar la normalització política a Euskadi. Imaz veu aquest fòrum polític com la fase final d'un procés de diàleg previ. El líder penebista també ha afirmat que mobilitzarà la ciutadania per fer front a la decisió de la justícia basca d'encausar Ibarretxe per haver-se reunit amb Batasuna, procediment que ha titllat d'intolerable i polític. Sobre el viratge del president del govern de Navarra, ha mantingut que respon a interessos electorals.

Actualitzat
El president del PNB ha expressat el seu convenciment que en "aproximadament un any i mig" els partits polítics bascos hauran assolit acords i els hauran traslladat a les institucions per confeccionar un marc jurídic. Imaz ha raonat que "ningú no s'asseurà en una taula si no té una certa garantia" que hi haurà una possibilitat "real i certa d'acord".

Segons la seva opinió, "aixecar-se d'una fotografia d'una taula és molt costós", i per això el "normal" seria ajornar la taula perquè es converteixi "en la fase final d'un procés de diàleg". L'"important", pel madatari, és anar treballant des de baix. Imaz ha aclarit que el PNB manté reunions bilaterals, però que a la pràctica és una via de comunicació "virtual" a diverses bandes. Segons el dirigent basc, la seva formació està disposada a mantenir-ne de multilaterals, però hi ha altres partits que avui dia no.

Imaz ha al·ludit al debat que l'Eurocambra mantindrà dimecres que ve a sobre el procés de pau manifestant que Estrasburg hi donarà suport. Mentrestant, ha dit, continuen treballant per aplegar el suport més ampli possible, tot i que ja n'hi ha de suficient. Segons ha explicat, algun eurodiputat popular ha mostrat el seu enuig per l'actitud dels seus col·legues espanyols respecte al procés de pau. Per això, no descarta "alguna deserció" puntual.

Mobilització contra l'encausament d'Ibarretxe

Josu Jon Imaz ha assegurat que recorrerà als "mecanismes necessaris", inclosa la mobilització ciutadana, per afrontar la decisió del Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB) d'obrir un procediment penal contra el lehendakari per haver-se reunit el passat mes d'abril amb Batasuna. Ha qualificat aquesta decisió de la justícia de "política" i "intolerable" i, per argumentar-ho, ha exemplificat que ell s'ha reunit fins 25 vegades amb membres de la formació il·legalitzada i que ningú no li ha dit res. És més, ha afegit que ja es va autoinculpar el juny passat.

"Viratge" electoralista de Sanz

Pel que fa a l'anunci fet ahir pel president del govern foral de Navarra, Miguel Sanz, en què assegurava que hi havia indicis esperançadors per al procés de pau, Imaz l'ha qualificat de viratge que respon a interessos electoralistes. Segons la seva opinió, Sanz està nerviós "perquè la societat navarresa li donarà l'esquena electoralment" i, per això, des de fa uns mesos mira de fer un canvi de rumb en la seva política. Imaz ha indicat, però, que no li preocupa aquest viratge, perquè la trajectòria de Sanz ha estat molt clara al llarg dels anys. I s'ha referit a falta de respecte a la pluralitat de la comunitat foral, a la cultura basca a Navarra i a la seva identitat.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut