Imatge d'arxiu d'uns manifestants demanant l'abolició de la pena de mort davant la Cort Suprema de Washington (Foto: ACN)
Imatge d'arxiu d'uns manifestants demanant l'abolició de la pena de mort davant la Cort Suprema de Washington (Foto: ACN)
Washington

Illinois se suma a l'abolició de la pena de mort

El governador demòcrata d'Illinois, Pat Quinn, ha signat aquest dimecres una llei que aboleix la pena de mort. La llei entrerà en vigor el proper dia 1 de juliol i convertirà Illinois en el setzè estat de la federació dels Estats Units que elimina la pena capital. Illinois no havia executat cap condemnat des de 1999.

Actualitzat
La derogació arriba després que el sistema judicial de l'estat condemnés a mort 13 persones per error. L'any 2000, l'exgovernador d'Illinois, el republicà George Ryan, va aturar les execucions, fet que va suposar un gran reconeixement internacional. El passat mes de gener, el Senat estatal va aprovar la derogació de la pena de mort. Des d'aleshores, i segons informa "The Washington Post", el governador Pat Quinn ha contrastat les opinions d'advocats, víctimes, famílies, opositors a la pena de mort i líders religiosos per reflexionar sobre la qüestió. Quinn ha reconegut que aquesta ha estat la decisió "mes difícil" que ha pres des que és governador, però ha admès que "és impossible aplicar un sistema de pena màxima perfecte". "Tenim constància que en repetides vegades s'han comès errors", ha afegit.

La llei signada aquest dimecres també contempla la derogació de la pena capital dels 15 presoners que actualment hi ha al corredor de la mort.

D'aquesta manera, Illinois s'afegeix als estats de Nova York, Nova Jersey i Nou Mèxic, que en els últims dos anys també han abolit la pena de mort. No obstant, la pràctica continua vigent en 34 dels 50 estats que conformen la federació dels Estats Units.
Anar al contingut