Ignacio González, arribant de matinada a les dependències de la Guàrdia Civil on ha passat la nit (EFE)
Ignacio González, arribant de matinada a les dependències de la Guàrdia Civil on ha passat la nit (EFE)
Madrid

Ignacio González passa la nit detingut acusat de corrupció al Canal de Isabel II

Els agents de la Guàrdia Civil van escorcollar fins a la matinada casa seva i el seu despatx en el marc de l'operació Lezo

RedaccióActualitzat

Ignacio González ha passat la primera nit detingut en dependències de la Guàrdia Civil, mentre els agents han escorcollat casa seva i el seu despatx fins ben entrada la matinada. Aquest dijous declararà davant del jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco pel presumpte cas de corrupció vinculat a l'empresa pública que abasteix d'aigua la Comunitat de Madrid, Canal de Isabel II.

González va ser el màxim dirigent d'aquesta empresa entre el 2003 i el 2012, abans de convertir-se en president de la Comunitat de Madrid en substitució d'Esperanza Aguirre. Velasco atribueix a González els delictes de frau, blanqueig de capitals, suborn i malversació mentre va ser davant d'aquesta empresa, amb grans actius immobiliaris i un pressupost multimilionari.

 

 

L'anomenada operació Lezo la va impulsar l'actual presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, quan va informar la fiscalia de les irregularitats que s'havien detectat a l'empresa d'aigües. Llavors ho va justificar així:

"Aquest govern que tinc l'honor de presidir tenim tolerància zero davant la corrupció i, per descomptat, col·laborarem sempre amb qualsevol assumpte judicial."

 

 

Ni Rajoy ni Aguirre han dit res

Tot plegat un autèntic terratrèmol juridicopolític dins del mateix PP, de conseqüències encara per veure i que impedeixen a Rajoy passar pàgina sobre la corrupció. S'han fet 11 detencions més, entre les quals, la del germà de González, i l'escorcoll d'altres empreses vinculades a la seva família.

De moment el PP ha suspès temporalment de militància González, mentre també hi ha sobre la taula una possible moció de censura a Cifuentes, que, ara com ara, Ciutadans no vol tirar endavant. Ni Rajoy ni Esperanza Aguirre, la padrina política d'Ignacio González, han dit res sobre el cas.

Marhuenda i Casals, imputats per amenaçar Cifuentes

Una altra derivada d'aquest cas són les presumptes amenaces a Cristina Cifuentes per part del director del diari "La Razón", Francisco Marhuenda, i del president del diari, Mauricio Casals. Tots dos estan citats avui a declarar pel jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco.

Vol aclarir si van intentar coaccionar-la perquè no denunciés les irregularitats al Canal de Isabel II. Tot per protegir el conseller delegat de Planeta, el grup editor de "La Razón", Edmundo Rodríguez Sobrino, que està entre els detinguts durant l'operació Lezo.

La detenció de González torna a posar el focus en Esperanza Aguirre, ja que va ser la seva mà dreta i la va succeir a la presidència de la Comunitat de Madrid. Precisament Aguirre declararà aquest dijous en el judici de la Gürtel com a testimoni.

Ho fa sobre el pagament de factures a Correa dels actes del PP de Madrid per imports que no superaven els 12.000 euros per evitar els concursos. Una administradora de les empreses de Correa, acusada en aquest cas, la va assenyalar directament.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut