Madrid/Barcelona

Iglesias preveu que Rajoy sortirà investit al setembre amb l'abstenció del PSOE

El líder de Podem descarta pràcticament la possibilitat d'un govern progressista

RedaccióActualitzat

Pablo Iglesias descarta la possibilitat de tirar endavant juntament amb el PSOE i el suport dels nacionalistes una alternativa de govern a la del líder del PP, Mariano Rajoy. "És gairebé impossible", ha dit el secretari general de Podem, després dels acords que van configurar la composició de la mesa del Congrés dimarts passat, durant la sessió constitutiva del Parlament. De fet, Iglesias pronostica que Rajoy sortirà investit al setembre, amb l'abstenció del PSOE.

En declaracions a TVE, el líder de Podem ha assenyalat que "la votació de la mesa ha revelat com a impossible el que nosaltres intentem: un acord amb el PSOE, Convergència, ERC i PNB. Això és clar que no és possible". Ha lamentat que l'oferta llançada per Units Podem i En Comú Podem al PSOE i els nacionalistes catalans i bascos, perquè el líder de la confluència catalana, Xavier Domènech, fos el president del Congrés era "l'última oportunitat" per avançar cap a aquesta alternativa de govern progressista.

Per tot plegat, Iglesias creu que, en aquest moment, l'única opció viable per formar govern és la que impulsa Rajoy:

"El PSOE ha renunciat a governar i tot i que volguéssim, nosaltres i el PSOE sols no podríem. És necessari el suport dels que han donat el suport al PP. Ara decidiran els socialistes. La meva travessa és que si Rajoy no ho aconsegueix la primera vegada, la següent que es presenti [al setembre] ho aconseguirà. El PSOE s'abstindrà"

Domènech diu que Convergència es podria quedar sense grup propi

 

 

Xavier Domènech, mentrestant, ha explicat que la seva candidatura a presidir el Congrés no va fructificar perquè Esquerra no va estar disposada a participar-hi sense entrar a valorar abans la posició del PSOE. A "Els matins" de TV3, el líder d'En Comú Podem ha advertit que, arran de la reacció de Ciutadans, Convergència es podria quedar sense grup propi, tot i el pacte que creu que sí que té amb el PP:

"Allò va ser peix al cove superlatiu. Aquells que han dit que estan iniciant un procés de ruptura amb l'Estat, van pactar amb el partit que representa, que és el principal valedor de la unitat sacrosanta d'Espanya contra els independentistes (...) Resulta que, a més, aquest pacte que va fer Convergència amb el Partit Popular, Ciutadans no ho sabia, i ara Ciutadans s'ha emprenyat, amb la qual cosa tampoc no està tan clar que tenien el grup propi amb toto això"

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut