Carles Puigdemont durant l'entrevista a TV3 i Catalunya Ràdio
Carles Puigdemont durant l'entrevista a TV3 i Catalunya Ràdio
Madrid

Iglesias i Sánchez truquen a Puigdemont i li ofereixen un "referèndum legal" i una "reforma federal"

Les trucades, que han durat uns 20 minuts, han estat cordials i els dirigents s'han instat a mantenir oberts el contacte i el diàleg

RedaccióActualitzat

El nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va explicar en l'entrevista de TV3 que els líders dels partits espanyols no li havien trucat per felicitar-lo. Un dia, després, Pablo Iglesias i Pedro Sánchez han fet el pas.

Les dues trucada han durat uns 20 minuts i han estat cordials. Els dos líders espanyols han defensat les seves propostes. Iglesias, el referèndum, i Sánchez la reforma federal de la Constitució.

Amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, Puigdemont ha acordat restablir els canals de comunicació. El líder del PSOE li ha recordat també la seva aposta per la "reforma federal de la Constitució que resolgui la crisi catalana".

Amb Iglesias, Puigdemont s'ha emplaçat a mantenir obert el contacte i el diàleg. El líder de Podem també li ha comunicat que continuarà defensant la celebració d'un referèndum legal a Catalunya i que el seu partit no vol que Catalunya surti d'Espanya.

Segons explica Podem, Iglesias ha defensat davant Puigdemont que aposta per un nou encaix constitucional i que el preocupen "tant les estratègies unilaterals com immobilistes".

 "He explicat al president que Podem no vol que Catalunya se'n vagi d'Espanya i que apostem per un nou encaix constitucional que reconegui Catalunya com a nació en un projecte comú que reconegui la plurinacionalitat d'Espanya"

Segons Iglesias, després d'aquesta conversa, els dos han estat d'acord a seguir en contacte i "cuidar una cordialitat i un bon to que beneficien tant Catalunya com Espanya".

Puigdemont ha explicat en un tuit les trucades i ha parlat de "discrepància serena":


Rivera no pensa trucar

El president de Ciutadans, Albert Rivera, no té pensat trucar al nou president de la Generalitat perquè, diu, és una funció que correspon al rei o al president del govern en funcions, Mariano Rajoy.

Conversa amb Ximo Puig i el lehendakari Urkullu

Puigdemont també ha parlat per telèfon amb el president de la Generalitat Valencianasegons han informat fonts de presidència del govern valencià.

En aquesta conversa, Ximo Puig ha manifestat la seva disposició a col·laborar de manera conjunta amb el president Puigdemont en qüestions d'interès comú per als dos territoris, des de l'autonomia i la lleialtat institucional entre les dues comunitats.

El president de la Generalitat també ha parlat per telèfon amb el lehendakari Íñigo Urkullu.

Anar al contingut