Barcelona

Iglesias diu que Catalunya ignora i menysprea Aragó després de reunir-se amb Maragall per les obres d'art de la Franja

El president d'Aragó, Marcel·lí Iglesias, ha explicat que s'ha reunit a Barcelona amb el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, per abordar la crisi sobre les obres d'art sacre de la Franja. Una trobada, però, que no ha servit per desbloquejar la situació. Iglesias ha acusat els partits catalans d'haver polititzat una qüestió que hauria d'haver quedat estrictament en mans dels tribunals i els ha retret que utilitzin la relació amb Aragó per gestionar la difícil situació política que es viu a Catalunya. Iglesias s'ha queixat també del tracte rebut des de Catalunya, d'una certa ignorància i menyspreu.

Actualitzat

La reunió d'aquest dimarts a la nit a Barcelona entre el president de la Generalitat i el seu homòleg aragonès, i que ha comptat amb la presència del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, no ha aconseguit desbloquejar el conflicte per les obres d'art religiós de la franja de Ponent. Aquest és el balanç que n'ha fet Iglesias en una entrevista a Catalunya Ràdio. Segons ha explicat, el president aragonès va transmetre la seva incomoditat a Maragall, qui, per la seva part, va traslladar-li la posició de Catalunya i li va demanar que tots plegats fessin un esforç. En qualsevol cas, per Iglesias, la situació "està com estava" després de la trobada.

Iglesias també ha denunciat una actitud de menyspreu de tots els partits catalans amb Aragó, ja que, segons ha dit, han instrumentalitzat les sempre delicades relacions bilaterals Barcelona-Saragossa per mesurar el nou equilibri de forces a Catalunya després que el govern s'ha quedat en minoria. De fet, el president d'Aragó considera que els partits catalans han polititzat una qüestió que hauria d'haver quedat estrictament en mans dels tribunals.

Així doncs, el president d'Aragó també s'ha queixat del tracte rebut des de Catalunya, segons ha dit, "als aragonesos ens irrita quan se'ns menysprea, se'ns ignora i se'ns ataca considerant que fora de determinades ciutats, no hi ha vida intel·ligent". Aragó va decidir suspendre la seva participació en l'Euroregió com a resposta a la moció aprovada al Parlament de Catalunya, que impedeix la devolució de les obres religioses a la diòcesi de Barbastre, actualment al museu diocesà de Lleida. El PSC i Iniciativa també van votar favorablement a aquesta moció per no perdre la votació, com a únics partits de govern. Una moció que, segons el president aragonès, "complica les coses i dificulta una relació bilateral que té la voluntat de continuar sent excel·lent". En aquest sentit, Iglesias ha recomanat a Catalunya "que voli una mica més alt" ja que "no pot ser que Catalunya tingui problemes sistemàtics amb els veïns".

En qualsevol cas, per Iglesias, els polítics han d'esperar i acceptar les sentències i ha rebutjat que els parlaments s'hi interposin.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut