Madrid

Iglesias demana a Sánchez que rectifiqui i qualifica l'acord PSOE-C's de "pacte a la mida de les oligarquies"

El líder de Podem acusa Felipe González de tenir "les mans tacades de calç viva" en una estrena a l'hemicicle molt bel·ligerant

RedaccióActualitzat

El líder de Podem, Pablo Iglesias, s'ha estrenat a la tribuna del Congrés dels Diputats amb un to bel·ligerant i amb crítiques molt repartides contra el PP, Ciutadans i el PSOE. En la seva intervenció durant el debat d'investidura a Pedro Sánchez, Iglesias ha dit que votaran "no" després de qualificar l'acord PSOE-C's de "pacte a la mida de les oligarquies" que consolida les principals polítiques del Partit Popular i perquè el seu programa "no reverteix la crisi". També ha assegurat que l'antiga guàrdia del PSOE ha prohibit a Sánchez pactar amb l'esquerra un canvi real.

Tot i això, ha tornat a estendre la mà al líder socialista:

"Des d'aquest fracàs, negociï amb nosaltres un programa i un govern de canvi real.  Avui li torno a estendre la mà. Els números surten. No veti abstencions  i acabi amb línies vermelles."

Pel líder de Podem, Sánchez s'ha equivocat triant un soci que no dubtarà a entregar-lo al PP:

"Vagi amb compte amb la taronja mecànica. Ha escollit un soci molt hàbil que no dubtarà a entregar-lo al PP. És el pla de l'Ibex-35 i d'algunes de les velles glòries del seu partit."

En aquest sentit, li ha reclamat que deixi de sentir les oligarquies i els "cants de sirena que el porten cap al naufragi". Si rectifica, ha assegurat, "la nostra lleialtat serà igual de ferma".

Rectifiqui, tracti'ns com a soci amb qui compartir responsabilitats. No torni a intentar enganyar-nos."

"El temps del bipartidisme s'ha acabat", han sentenciat tant Iglesias com el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, que li ha agafat el relleu en el torn de paraula. Domènech ha aprofitat per demanar en català al PSC que defensi un referèndum pactat i ha dit en el seu breu discurs que escullin entre el reconeixement nacional de Catalunya i la centralització o entre la justícia social o els "somriures de l'Ibex". Finalment, Domènech, que en acabar el seu discurs ha fet un petó a Iglesias, ha reclamat:

"Sigueu lliures d'una vegada. Amb el vostre somriure fem caure espigues d'or."

Sánchez assegura que no permetrà que es trenqui la unitat d'Espanya

Pedro Sánchez ha estat molt clar en el torn de rèplica i amb dues idees molt clares: criticar la falta de suport de Podem i les seves confluències, que afavoreix que Rajoy continuï al capdavant de l'executiu, i reiterar que no permetrà que es trenqui la unitat d'Espanya:

"No permetré que la governabilitat d'Espanya, amb tot el respecte a ERC, depengui de partits independentistes."

Sánchez ha reiterat en totes les seves rèpliques que el PSOE "mai aprovarà" un referèndum sobre l'autodeterminació de Catalunya. "No trencarem Espanya", ha insistit. En qualsevol cas, ha dit a Podem que "comparteixo amb vostès la preocupació per la crisi de convivència a Catalunya" i, en aquest sentit, "si reformem la Constitució és perquè Catalunya voti l'acord" i es reconeguin les seves "singularitats".

Després d'acusar Iglesias de "vetar, excloure i paralitzar el vehicle del canvi" i reiterar que "l'esquerra no suma", Sánchez ha assegurat que no es resigna a liderar un govern de canvi i li ha ha tornat a demanar el vot:

"La pitjor de les mesures de l'acord és millor que deixar Mariano Rajoy de president. Millor el pacte que la ruptura que vostès defensen."

"Felipe González té les mans tacades de calç viva"

Iglesias ha tingut crítiques per a tothom. Al PP l'ha acusat de ser "el partit que ha fet de la corrupció i la injustícia una forma de govern" i ha recordat que el PP va ser fundat per set ministres de la dictadura. A Ciutadans, l'ha acusat de "representar la pitjor de les tradicions polítiques espanyoles", d'anar "a prop del poder", i ha dit que el seu líder, Albert Rivera, podria "haver estat perfectament el cap d'esquadra en la nostra postguerra". Segons ha assegurat, "si hi ha un triomfador avui és vostè". A Sánchez li ha críticament durament el passat del Partit Socialista, "el partit del canvi i la il·lusió, però també de l'enriquiment i el terrorisme d'estat", i ha recomanat a Sánchez que "desconfiï dels consells d'aquells que tenen tacat el seu passat de calç viva".

Ha estat en la seva última rèplica quan Iglesias ha reprès la qüestió i en un discurs força encès ha acusat directament Felipe González:

"Felipe González té les mans tacades de calç viva; vigili, senyor Sánchez."

Aquestes acusacions han provocat una gran esbroncada a la cambra que ha durat uns quants minuts i que no ha permès a Iglesias acabar el seu discurs, ja que s'havia superat el temps. Sánchez ha sentenciat "em sento molt orgullós de Felipe González" i Patxi López l'ha cridat a l'ordre.

El líder de Podem s'ha estrenat a la tribuna de l'hemicicle amb un homenatge a tots aquells que van lluitar per la justícia social i es van enfrontar a la dictadura franquista: "Gràcies per ser un exemple per a nosaltres i per a les futures generacions." En aquest sentit, ha volgut commemorar, especialment, Salvador Puig Antich i els treballadors de Vitòria "assassinats fa 40 anys per defensar els drets de tots".

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut