Iglesias demana a Sánchez que convoqui eleccions si no pot aprovar els pressupostos

El líder de Podem, a "El matí de Catalunya Ràdio", afirma que fer un nou Estatut per a Catalunya és "una pantalla superada"

RedaccióActualitzat

Pablo Iglesias demana a Pedro Sánchez que convoqui eleccions si no pot aprovar els pressupostos. El líder de Podem ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio" que "no s'ha de descartar" que les eleccions generals es facin abans que les municipals, previstes per al maig.

Segons Iglesias, el president espanyol no podrà tirar endavant el seu programa social i econòmic a base de decrets:

"Té sentit que un govern que té 84 diputats al Congrés governi a través de decrets, amb una mesa de la cambra controlada pel Partit Popular i per Ciutadans? Crec que és molt difícil i que el que seria sensat seria fer eleccions."

"Jo sé que el president del govern voldria governar per decret, però una cosa és voler i una altra cosa és poder, i llavors potser podem tenir eleccions molt aviat (···) Sospito que la pressió serà tan gran que podem tenir eleccions generals molt abans del que molts s'imaginen."

Són declaracions a Catalunya Ràdio de Pablo Iglesias arran del llibre "Nudo España", escrit amb el periodista Enric Juliana, que també ha estat entrevistat aquest divendres al programa.

El secretari general de Podem defensa que la solució política al conflicte amb Catalunya passa per un referèndum, però no per votar un nou Estatut com defensa Sánchez.

"Crec que és una pantalla superada. Penso que qualsevol solució haurà de passar pel fet que els ciutadans a Catalunya votin què volen ser i quin encaix volen, si és que volen un encaix específic per compartir un estat amb la resta de ciutadans i nacions de l'estat espanyol. Però crec que aquí cap actor polític pot definir unilateralment el que s'hagi de convertir en una majoria àmplia"

Iglesias considera que Felip VI va comprometre el seu futur amb el discurs del 3 d'octubre, que ha qualificat de "nefast". Diu que va estar mal assessorat.

"El 3 d'octubre crec que representa una pèssima decisió política de la monarquia que comprometrà el seu futur, entre altres coses perquè, a més, reforça una cosa que és molt perillosa, que és la judicialització de la política (···) El discurs del rei va comprometre la monarquia. Va deixar de ser un símbol de consens per ser un símbol de la dreta. La monarquia és una institució que agrada molt a la dreta espanyola, però a la resta no."

"Qui mana a la Casa Reial, qui pren les decisions polítiques, es va equivocar. Algú va convèncer Felip VI que el seu 3-O seria el seu 23F. I va ser exactament tot el contrari."

El líder de Podem ha reclamat als dirigents independentistes que mostrin en públic el mateix "pragmatisme" que tenen en privat. En aquest sentit, ha dit que observa "por de ser acusats de traïdors" per part dels rivals polítics i d'una part de la societat catalana que ha vist frustrades les seves expectatives d'independència.

 

Pablo Iglesias qualifica de "pèssim" i "nefast" el discurs del 3-O de Felip VI (EFE)

 

Iglesias demana a Joan Carles I que vagi al Congrés per "dignitat personal"

Pablo Iglesias ha apel·lat a la "dignitat personal" de Joan Carles I perquè el rei emèrit comparegui a petició pròpia al Congrés i pugui així "donar la cara", ja que la mesa de la cambra es nega a acceptar una comissió d'investigació sobre els seus negocis. Podem va enviar aquest dijous una carta a Joan Carles I perquè "reti comptes" sobre "les seves activitats institucionals."

"Seria una cosa sensata, fins i tot per als monàrquics (···) Si volen dissipar els dubtes sobre comportaments presumptament corruptes de l'anterior cap de l'Estat, quin problema tenen a fer-lo comparèixer? Va ser el rei de tots els espanyols, de tots els ciutadans, hauria de donar la cara i respondre a les preguntes dels diputats i diputades, com a representants de la sobirania popular."

 

ARXIVAT A:
Pablo IglesiasMonarquiaUnides PodemProcés català
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut