Madrid

Iglesias accepta la proposta de Sánchez d'obrir diàleg a tres bandes amb C's

La trobada entre els líders del PSOE i Podem significarà l'obertura d'un diàleg a tres bandes amb C's, cosa que fins ara havia estat impossible pels vetos imposats per les formacions

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias s'han reunit durant gairebé dues hores al Congrés dels Diputats. El líder del PSOE i el del Podem es donaven una altra oportunitat per mesurar si hi ha possibilitat d'acord entre les dues formacions per desbloquejar l'actual escenari. I sembla que s'han acostat posicions. Si més no, s'ha visualitzat un to diferent entre tots dos.

Iglesias ha trencat una de les que fins ara era una línia vermella: no ha demanat a Sánchez la ruptura amb Ciutadans. A més, ha ofert fer un pas al costat a canvi d'un pacte d'esquerres a la valenciana i que Iceta i Domènech negociïn l'encaix català.

Per la seva banda, el líder socialista s'ha mostrat convençut de poder superar diferències per evitar la repetició de les eleccions generals.

La trobada significarà l'obertura d'un diàleg a tres bandes entre PSOE, Podem i C's, cosa que fins ara havia estat impossible pels vetos imposats per les formacions. Pedro Sánchez ha celebrat que Iglesias hagi acceptat reunir-se amb Albert Rivera després de 100 dies. "És la notícia", ha dit. El líder de Podem, per la seva banda, ha explicat que ha accedit a la proposta de Sánchez per aconseguir que C's faciliti la formació d'un govern progressista "per activa o per passiva".

A la seva arribada a la cambra baixa, el líder de Podem ha lliurat a Sánchez -tots dos sense corbata- el llibre "Historia del baloncesto en España", de Carlos Jiménez. "És bo començar pel que ens uneix. Una abraçada. Pablo Iglesias" és la dedicatòria que el responsable de Podem ha escrit en el llibre que ha regalat al secretari general del PSOE abans de la reunió. També ho ha dit en el seu compte de Twitter:

Hoy le llevo un libro a @sanchezcastejon Creo que le va a gustar 😉 pic.twitter.com/eURSWhopSr

— Pablo Iglesias (@Pablo_Iglesias_) 30 de març de 2016

 

La trobada es fa un mes després que la formació d'Iglesias decidís suspendre les negociacions per l'acord entre els socialistes i Ciutadans.

Reunió prèvia de Sánchez amb Rivera

Aquest dimarts va reaparèixer el número 2 de Podem, Íñigo Errejón, després de dues setmanes de silenci arran de la crisi interna del partit, que va valorar en positiu el fet que Pedro Sánchez ja no descarti ministres de Podem al govern espanyol. Ara caldrà veure fins a quin punt pesa la crisi a Podem a l'hora de facilitar un govern del PSOE i evitar unes noves eleccions de resultats incerts.

Des del PSOE, el seu líder es mou en l'estret marge que li han deixat alguns dels seus barons i la vella guàrdia del partit de no moure's ni un mil·límetre de l'acord amb Ciutadans. Per escenificar-ho, els líders de les dues formacions, Sánchez i Rivera, van tenir aquest dimarts una llarga reunió per certificar que el pacte que van firmar al febrer té bona salut.

El PP es manté a l'expectativa. Mariano Rajoy prefereix esperar el resultat de l'entrevista entre Sánchez i Iglesias, abans de fer cap proposta. El cap del govern en funcions oferirà un acord de governabilitat a Sánchez si el líder del PSOE "no arriba a cap entesa" amb Podem. "Si el PSOE vol formar un govern amb Podem, el PP ja no hi pinta res", va apuntar Rajoy.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut