Imatge recollida pel "Mars Odyssey" per a l'elaboració del mapa de Mart (Foto: NASA)
Imatge recollida pel "Mars Odyssey" per a l'elaboració del mapa de Mart (Foto: NASA)
Estats Units

Identifiquen unes roques que revelarien rastre de vida a Mart ara fa 4.000 milions d'anys

Els investigadors han identificat roques que podrien contenir restes fossilitzades que mostrarien que ara fa 4.000 milions d'anys hi va haver vida a Mart. El descobriment, que s'ha fet a les roques antigues de Nili Fossae, i que ara es publica a "Earth and Planetary Science Letters", pot revelar la presència d'organismes vius al planeta vermell. Són unes restes molt similars a les que es troben en una regió australiana.

Actualitzat
Sembla que la investigació revela la presència d'organismes vius a Mart ara fa uns 4.000 milions d'anys, durant l'anomenat període de Noè. En concret, els científics apunten que les roques de carbonat a la regió de Nili Fossae de Mart estan formades de roques "ultramàfiques" alterades hidrotermalment i que els carbonats no només són de magnesi. A més, els investigadors haurien trobat talc a les zones pròximes de carbonat i haurien descobert una alteració de talc carbonat de roques amb alt magnesi.

Un dels científics de l'estudi, Adrian J. Brown, ha manifestat que aquesta activitat hidrotermal "pdia haver proporcionat l'energia suficient perquè tingués lloc activitat biològica en aquesta zona del Mart primitiu". Brown ha destacat també que els terrenys volcànics arcaics de la regió oriental de Pilbara, a Austràlia occidental, poden ser "anàlegs a la Nili Fossae a Mart". En aquest sentit, indica que els biomarcadors o proves dels organismes vius, si es produeixen a Nili, es podrien haver preservat, com ho ha estat a la regió de Pilbara.

La troballa "marca una fita significativa a la regió de Nili Fossae de Mart i posa en relleu les similituds entre les empremtes de la vida de la Terra primitiva i de Mart i proposa un lloc d'aterratge per a una missió al planeta vermell", ha manifestat Tilamn Spohn, director de l'"Earth and Planetary Science Letters".
Anar al contingut