Londres

Identifiquen el "jihadista John" que presumptament ha assassinat diversos ostatges occidentals

Segons la BBC, és un jove de nacionalitat britànica, nascut a Kuwait fa 27 anys, i amb una llicenciatura en Informàtica

Actualitzat

El jihadista d'Estat Islàmic conegut com a "John", que té accent britànic i es considera responsable de l'assassinat d'alguns ostatges occidentals a Síria, ha estat identificat com a Mohammed Emwazi. Segons informa la cadena BBC, Emwazi és un jove de nacionalitat britànica, nascut a Kuwait fa 27 anys, considerat una "persona d'interès" que calia vigilar per part dels serveis de contraespionatge. Té una llicenciatura en Informàtica.

Batejat pels mitjans com a "jihadista John", aquest membre d'Estat Islàmic va ser vist per primera vegada el mes d'agost, en les imatges que mostraven l'assassinat del periodista nord-americà James Foley. Des de l'agost, les agències de seguretat britàniques han estat treballant per identificar el terrorista que apareixia en els vídeos amb un marcat accent britànic, concretament de Londres.

El "jihadista John" també ha estat vist en altres vídeos difosos per Estat Islàmic, com els assassinats dels nord-americans Steven Sotloff i Peter Kassig, els britànics David Haines i Alan Henning i els japonesos Haruna Yukawa i Kenji Goto. En els enregistraments, se'l veia col·locar un ganivet al coll de les víctimes, abans que es tallessin les imatges.

Davant de les informacions aparegudes aquest dijous, la Universitat de Westminster ha confirmat que Emwazi va deixar el centre acadèmic fa sis anys. Alguns companys seus de la facultat han dit que Emwazi podria ser el jihadista que apareix als vídeos. El 2013 va canviar el seu nom a Mohammed al-Ayan amb la idea de tornar a Kuwait, però aquest país en va rebutjar l'entrada.

La policia no en confirma la identitat

Per raons operatives, però, els serveis secrets britànics no volien divulgar-ne la identitat. El cap de la unitat antiterrorista de la policia metropolitana de Londres, Richard Walton, ha dit que han demanat als mitjans de comunicació que no especulin amb els detalls de la investigació, perquè poden posar en perill la vida d'altres persones.

"No confirmarem la identitat de ningú en aquest moment ni parlarem dels progressos d'aquesta investigació", ha afirmat. De fet, a l'estiu alguns mitjans ja van identificar el "jihadista John" com un cantant de hip-hop de 23 anys.

El govern britànic ha expressat la seva preocupació pels casos de joves musulmans que viatgen a Síria per unir-se a Estat Islàmic, l'últim cas, el de tres adolescents d'entre 15 i 16 anys que van fugar-se la setmana passada aprofitant les vacances escolars.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut