Madrid

Identificats els quatre intrusos que van gravar el robatori fictici de l'escó de Zapatero a les Corts

La policia ha identificat els quatre joves que van gravar el vídeo domèstic a l'hemicicle del Congrés dels Diputats, en què simulen el robatori de l'escó -la cadira- del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i ha aclarit completament la manera com van aconseguir accedir a la cambra baixa. Fonts parlamentàries han informat que un funcionari de les Corts Generals ha estat expedientat per haver-los facilitat l'accés, ja que van entrar al Congrés com a convidats seus. A més, la cambra ha traslladat el vídeo al fiscal general de l'Estat per si se'n deriven responsabilitats penals. Els joves diuen que volien contribuir així a una campanya contra la pobresa.

Actualitzat

En el seu blog, aquests joves expliquen que amb les seves accions volen convidar la gent a reflexionar sobre causes nobles. En aquesta ocasió era la pobresa i la fam. Deixant sense cadira el president espanyol volien contribuir a la campanya de les Nacions Unides "Aixeca't contra la pobresa".

El vídeo, un muntatge que alterna imatges reals captades a la cambra i d'altres que no corresponen al Palau de les Corts, ha tingut un gran ressò a internet i es pot veure fàcilment en diverses webs, com la molt popular Youtube.com, on ha estat visitat per més de 41.000 persones en els últims dos dies.

Els autors, que firmen el treball com "4 gatos", van gravar les imatges dijous passat després del ple, amb la connivència del funcionari que, amb l'excusa d'una invitació per visitar la cambra, els va ajudar a moure's pels passadissos i els va introduir a l'hemicicle, buit en aquella hora.

En la gravació es veu com dos encaputxats s'apropen al Palau de les Corts i hi entren per una de les finestres, suposadament situada al carrer Fernanflor, tot i que en realitat es tracta d'un balcó del Palau de Linares, seu de la Casa d'Amèrica de Madrid.

A continuació, els encaputxats passegen per un suposat corredor de la cambra baixa per després accedir a l'hemicicle. Segons ha comprovat la policia, encarregada de la custòdia de l'edifici, gràcies a les gravacions de les seves càmeres de seguretat, els joves sí que van aconseguir entrar en aquest recinte. Després de dirigir-se a l'escó del president del govern, dipositen allà una nota manuscrita que diu: "Zapatero, el 16 d'octubre en peu contra la pobresa."

Posteriorment, agafen el seu escó i el carreguen fins a una porta lateral, la mateixa per on va entrar Tejero el 23-F, i el treuen d'allí. En el muntatge es veu com després despengen amb una corda la cadira per la mateixa finestra per on havien entrat, però ni la cadira és l'escó de Zapatero ni la finestra pertany a la cambra, sinó a la Casa d'Amèrica.

Els autors del vídeo han estat identificats, ja que la policia va prendre les seves dades personals quan van entrar per una de les portes secundàries del Congrés per visitar el funcionari.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut