Argentera / Vilanova d'Escornalbou

Identificat un lloc del Baix Camp on Gaudí s'hauria inspirat per fer els seus dissenys

Els autors del descobriment són l'arqueòloga Paula Santamaria i el professor d'enginyeria de la UPC Josep Pedret

RedaccióActualitzat

Identificat al Baix Camp el paratge que hauria inspirat a Antoni Gaudí per a la creació d'algunes de les seves obres més emblemàtiques. Segons publica la revista "Sàpiens", el coll de la Desenrocada és el paratge muntanyós, entre els municipis de l'Argentera i Vilanova d'Escornalbou, al Baix Camp, que reuneix elements geogràfics i paisatgístics que recorden l'obra de l'arquitecte modernista Antoni Gaudí.

El descobriment és obra de l'arqueòloga Paula Santamaria i el professor d'enginyeria de la UPC Josep Pedret, després d'un any i mig d'indagacions. Segons els investigadors, des d'un mateix punt del paratge és possible observar roques que podrien haver il·luminat Gaudí en els seus dissenys.

Al coll de la Desenrocada hi ha relleus que s'assemblen a la façana, les portes i les xemeneies de la Pedrera; al drac i els pilars del Park Güell; o els balcons de la Casa Batlló.

El resultat de la seva recerca es pot llegir íntegrament a la revista, però a la web de la publicació es poden consultar algunes de les fotografies que constatarien la inspiració de Gaudí.

 

Un paratge d'infantesa i joventut?

Gaudí va néixer a Reus, al Baix Camp, i va passar la infància i joventut molt a prop d'aquest paratge. Per aquest motiu, l'historiador i assessor del Centre Gaudí de Reus, Jaume Massó, considera que la tesi publicada a la revista "Sàpiens" és "molt versemblant perquè es tracta d'un lloc familiar per a Gaudí".

De fet, el mateix arquitecte modernista sempre va afirmar que la seva principal font d'inspiració era la naturalesa, malgrat que no va identificar cap espai específic com a font d'inspiració per a la seva obra. Al llarg dels anys han anat apareixent diverses teories al voltant d'indrets que podrien haver il·luminat a Gaudí, com Sant Miquel del Fai, Montserrat o, fins i tot, les muntanyes de la Capadòcia, a Turquia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut