Barcelona

ICV-EUiA perd un dels dos diputats

ICV-EUiA no ha pogut conservar els dos escons que tenia a Barcelona. En l'últim moment, quan el seu candidat, Joan Herrera, ja havia comparegut per felicitar-se per haver aguantant l'embranzida de la bipolarització, han perdut un dels dos diputats. L'escó de Núria Buenaventura passa, doncs, a mans del PP i Joan Herrera es queda sol a Madrid al costat de Gaspar Llamazares, únic diputat obtingut pels seus socis de coalició a la resta de l'Estat. En la compareixença, Joan Herrera ha valorat molt positivament la participació electoral i ha felicitat el PSOE per haver guanyat les eleccions. Herrera s'ha felicitat també per la derrota del PP i per la victòria de l'Entesa al Senat.

Actualitzat

ICV-EUiA ha perdut un dels seus dos diputats al Congrés, un revés que ha arribat en l'últim moment. La notícia, del tot inesperada, ha caigut com un gerro d'aigua freda sobre els membres de la coalició. De fet, els seus líders havien comparegut davant els mitjans de comunicació poc abans de la mitjanit, amb el 94% dels vots escrutats i el convenciment que tenien assegurat aquest segon diputat, per valorar molt positivament el resultat electoral.

El president d'ICV, Joan Saura, i el cap de llista per Barcelona, Joan Herrera, s'estaven felicitant per haver aconseguit mantenir la representació parlamentària en un escenari de forta polarització quan es coneixia la notícia: la coalició ecosocialista havia perdut un diputat i es quedava amb només un escó. Saura i Herrera, acompanyats d'altres dirigents de la coalició, com la número dos per Barcelona, Núria Buenaventura, o el secretari general d'ICV, Jordi Guillot, han abandonat la sala desconcertats, atònits i capcots, sense donar crèdit a aquest ball de xifres. Ni Saura ni Herrera han tornat a comparèixer públicament després de conèixer el resultat final de les eleccions.

ICV-EUiA ha seguit l'escrutini dels vots des d'un hotel de Barcelona, on els membres de la coalició han viscut una tensa nit electoral marcada pel nerviosisme, la incertesa i els sobtats canvis d'ànim i de resultats. En certa manera, ICV-EUiA ha viscut una situació molt similar a la del maig de 2007, amb motiu de les eleccions municipals. El mateix escenari, les mateixes il·lusions inicials i, al final, el mateix sentiment de tristesa continguda.

ICV-EUiA, que en aquests comicis aspirava a obtenir, com a mínim, tres diputats, un més que en l'actualitat, no només ha deixat escapar un escó, sinó que ha perdut la possibilitat de formar grup parlamentari amb IU al Congrés perquè la formació liderada per Gaspar Llamazares ha perdut dos dels tres diputats, cosa que ha provocat la seva dimissió.

Els dos escons aconseguits per les dues formacions no són suficients per formar de nou un grup d'esquerres al Congrés, en no sumar entre IU i ICV-EUiA els cinc diputats mínims necessaris. D'aquesta manera, Joan Herrera, que fins ara formava tàndem al parlament amb la sabadellenca Carme García, serà l'únic representant d'ICV-EUiA al Congrés. Fora es queden la número dos per Barcelona, l'exalcaldessa de Rubí, Núria Buenaventura, que durant bona part de la nit s'ha vist com a diputada, i el número tres, Joan Josep Nuet d'EUiA.

Anar al contingut