Barcelona

Iceta: "Si el referèndum és imprescindible per formar govern, no hi haurà acord"

El líder del PSC creu que "molt probablement" hi haurà eleccions el 26 de juny

RedaccióActualitzat
El líder del PSC, Miquel Iceta, creu que "molt probablement" hi haurà eleccions el 26 de juny. "No veig possibilitats d'acord, és el que toca", ha admès. Tot i això, està convençut que "les esquerres estan crIdades a entendre's, i si no és ara, ja serà" i conclou: "El 27 de juny tornarà a sortir el sol, segur." Després de defensar la cultura de pactes, que al conjunt d'Espanya "no és així", ha manifestat que "el rei farà el que li toca" segons la Constitució i no farà cap proposta: "No crec que Felip VI tingui un cop amagat."

El líder socialista, que considera que la gran coalició no ha estat mai una possibilitat per al PSOE - "no la imagino ara, ni després dels comicis", ha dit-, ha explicat que només veu com a única sortida un govern de Pedro Sánchez amb suport extern i amb independents que controlarien l'executiu des del Parlament.

Iceta ha estat clar sobre el document que ha fet arribar En Comú Podem als socialistes, que inclou fer un referèndum que pregunti sobre un "estat independent". "En aquest punt no hi ha acord, però sí diàleg", ha dit. El líder socialista considera que en el document de quatre pàgines "hi ha punts d'acord i qüestions a valorar, però "en el referèndum no".

"És un referèndum sobre la independència. Volem un referèndum per acordar i aquest és per trencar. Si el referèndum és imprescindible, ja sabem que no hi haurà acord; el tema ha sortit com el monstre del llac Ness."

En qualsevol cas, Iceta valora que la proposta de En Comú Podem no consideri la unilateralitat a l'hora de plantejar el referèndum i assegura que tal com han plantejat la pregunta alguns constitucionalistes els dirien que "és possible":

"Ells han dit que de forma unilateral no hi ha sortida, fan una pregunta sobre independència i ho fan de tal manera que es trobarien constitucionalistes que dirien que és possible. Nosaltres busquem una altra cosa."

Respecte al "no" rotund de les bases de Podem a un govern del PSOE amb Ciutadans, Iceta considera que les preguntes condicionen molt, però de tota manera assegura: "No he vist des del primer dia voluntat real i sincera d'acord."

El líder del PSC considera que Susana Díaz no té previst presentar-se com a candidata a les eleccions del 26 de juny. I, en aquest sentit, ha estat clar: "Hi ha consens per al candidat Pedro Sánchez."
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut