Barcelona

Iceta: "Si el PP no se'n surt, el PSOE ho intentarà, però ni un segon abans"

Considera un frau que Rajoy accepti l'encàrrec del rei però no garanteixi que es presentarà a la investidura

Actualitzat

(ACN) El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no tanca la porta que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, acabi a La Moncloa. En una entrevista a l'ACN, el socialista ha assegurat que si el president del PP, Mariano Rajoy, fracassa en el seu intent de ser reelegit o si finalment decideix no presentar-se a la investidura, el secretari general del PSOE ho intentaria, com ja va fer després del 20-D. Això sí, Iceta condiciona aquest nou intent que el primer moviment sigui el del líder popular. Només després del seu fracàs o la seva renúncia definitiva, el socialista "exploraria" les seves possibilitats per ser investit. "Els ciutadans han de saber que si el PP no se'n surt, el PSOE intentarà fer un esforç per trobar una sortida a aquest embús polític. Però no abans, ni un segon abans", ha sentenciat. Amb tot, insisteix que ha de ser Rajoy qui demani aviat una sessió d'investidura, perquè considera que és "un frau democràtic" que no garanteixi presentar-se després de l'encàrrec del rei. A més, creu que no fer-ho suposaria "incomplir la Constitució".

La situació política a Madrid és convulsa aquests dies, i Miquel Iceta ha volgut deixar clar que si, fruit dels moviments de Rajoy, el PP acaba per no poder-lo fer president, els socialistes prendran el comandament. Així, si els populars fracassen en el seu intent o ni tan sols decideixen provar sort al Congrés, el líder del PSC assegura que "serà aleshores quan li correspondrà al PSOE parlar amb la resta de forces polítiques i proposar una alternativa". Tot i no voler "especular" sobre la fórmula que podria resultar exitosa, Iceta sí manté que els socialistes aportaran una solució al marge dels populars. "Els ciutadans han de saber que si el PP no se'n surt, el PSOE intentarà fer un esforç per trobar una sortida a aquest embús polític. Però no abans, ni un segon abans. O hi ha investidura, que seria el normal, o Rajoy decideix que no va a la investidura. Només en aquest cas, el PSOE s'ha de posar a explorar possibilitats. Perquè qualsevol altra cosa seria afavorir la confusió en què Rajoy sembla viure molt còmode, on la feina i la despesa l'han de fer els altres", ha sentenciat en l'entrevista a l'ACN.

I és que els últims passos de Rajoy no han agradat gaire al líder del PSC. Que el president en funcions hagi donat per acceptat l'encàrrec de Felip VI però no garanteixi presentar-se com a candidat davant les Corts Espanyoles és, per Iceta, "un frau". "El que ha de fer el que accepta l'encàrrec del cap d'Estat és presentar la seva candidatura al Congrés, en un termini raonable però ho ha de fer. Suposo que especula amb la possibilitat de no trobar suports suficients. Però la millor manera de comprovar-ho és en una votació al Congrés", assegura, tot afegint que Rajoy ja va cometre "un altre frau democràtic" en no sotmetre's a la investidura després del 20-D, quan ho va acabar fent Pedro Sánchez. Per Iceta, de fet, "quan un guanya les eleccions, guanya el dret i gairebé l'obligació d'intentar la investidura". Tant és així que el socialista creu que si Rajoy finalment no es presenta davant el Congrés estarà "incomplint la Constitució". "Estem davant d'una qüestió institucional i política. Ja tenia l'obligació política de fer-ho en l'anterior ocasió, però ara té també l'obligació formal perquè ha rebut l'encàrrec del rei", assegura.

En qualsevol cas, ha convidat Rajoy a acostar-se a les forces conservadores o de centre-dreta per buscar suports i intentar que l'investeixin. Això sí, Iceta creu que el popular haurà d'encarar les converses amb un tarannà flexible. "Si Rajoy busca els suports per fer el mateix i de la mateixa manera que en els darrers quatre anys, no en trobarà cap. Haurà de començar a explicar quins elements de canvi està disposat a introduir. I si hi ha canvis, trobarà suports en el centre-dreta. Si no, difícilment en trobarà més enllà dels seus 137 diputats", ha sentenciat, tot convidant el PDC i el PNV a parlar amb Rajoy com ho van fer "amb Aznar fa uns anys". "No és amb nosaltres amb qui ha de negociar ara, sinó amb els que té més coincidències, amb els que va aprovar la reforma laboral o va pactar la mesa del Congrés. Jo recordo Aznar pactant amb els nacionalistes, s'ho va treballar", conclou Iceta.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut