Barcelona

Iceta reitera l'oferta a Podem per unir-se al pacte de PSOE i Ciutadans, i descarta els nacionalistes

El primer secretari dels socialistes catalans es mostra orgullós del paper de Pedro Sánchez i diu que el PSOE està en el bon camí per fer un futur govern d'esquerres i reformista

RedaccióActualitzat

El PSC celebra aquest matí un consell nacional en què estudia l'estratègia negociadora que ha de seguir els pròxims mesos. Una estratègia que passa per mantenir l'acord amb Ciutadans i obrir-lo a altres formacions.

Davant del consell nacional, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha defensat el pacte amb Ciutadans i ha reiterat l'oferta a Podem perquè s'hi afegeixi.

"Vàrem fer una crida a les forces del canvi, només hem trobat la resposta de Ciutadans, una resposta necessària, però insuficient. Reiterem el nostre emplaçament a Podem. No volem esperar unes noves eleccions per posar en marxa el canvi. No hi ha excusa per deixar d'impulsar les moltes reformes en què coincidim, les lògiques i legítimes discrepàncies no poden imposar-se a la necessitat urgent del canvi polític a Espanya."

El primer secretari del PSC ha suavitzat el to de les seves últimes paraules respecte al partit d'Albert Rivera. Dies enrere, Iceta havia assegurat a porta tancada, davant del comitè federal dels socialistes espanyols, que Ciutadans practicava un anticatalanisme primari. Iceta ha fet avui una defensa ferma del pacte amb Ciutadans i ha dit que el PSOE està en el bon camí per fer un futur govern d'esquerres i reformista

Iceta diu que no hi ha govern possible des del frontisme i ha reconegut que no hi ha una majoria d'esquerres. Malgrat això, ha descartat el suport dels partits nacionalistes.

"No és prudent que un govern d'Espanya depengui de partits compromesos en un procés independentista exprés."

Sobre Catalunya, Miquel Iceta ha criticat amb ironia l'acord entre Junts pel Sí i la CUP, i ha dit que és un acord que fa aigües, "les Aigües Ter Llobregat".

Iceta ha dit que se sent orgullós del paper que ha fet Pedro Sánchez en les negociacions per formar govern i en les dues sessions d'investidura. Segons ell, els socialistes estan en situació de "recuperar la iniciativa política" i no deixaran d'intentar la constitució d'un govern reformista.

El primer secretari dels socialistes catalans ha proposat que el congrés del PSC es faci del 28 al 30 d'octubre. "Serà l'oportunitat --ha dit Iceta-- perquè el PSC torni a ser referent de l'esquerra liberal a Catalunya."

En el consell nacional es poden posar en evidència algunes discrepàncies internes que han aflorat després del pacte. Entre les veus crítiques destaca la de l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i primera vicesecretària del PSC, Núria Parlon. Per Parlon, els socialistes han hagut de fer excessives renúncies per aconseguir un pacte que, al seu entendre, deixa el PSC en una posició dèbil.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut