Miquel Iceta en una imatge d'arxiu (EFE)
Miquel Iceta en una imatge d'arxiu (EFE)

Iceta nega que l'1-O digués a Sáenz de Santamaría que votarien si seguien les càrregues

Iceta confirma que va trucar a Sáenz de Santamaría el matí de l'1-O, però nega que amenacés que els socialistes anirien a votar si no s'aturaven les càrregues policials

RedaccióActualitzat

Miquel Iceta ha confirmat aquest matí, en una trucada al programa "Els matins", que diumenge 1 d'octubre va parlar amb Soraya Sáenz de Santamaría, però desmenteix que l'amenacés dient que els socialistes catalans anirien a votar:

"Li vaig dir que estaven cometent un error polític gravíssim i que el dispositiu policial de l'1-O estava mal plantejat i tindria efectes contraproduents."

"Vam fer un comunicat molt dur demanant la retirada de les forces de seguretat. Jo abans de fer-lo públic la vaig trucar (a Soraya) i l'hi vaig, per avançar-li. Si aquesta conversa va tenir alguna conseqüència sobre la decisió que va prendre el govern, la veritat no ho sé."

Iceta nega que amenacés el govern del PP que si no aturaven les càrregues policials sortirien a votar ell mateix i tots els socialistes. Segons afirma el diari "Público", fonts del PP haurien confirmat que Sáenz de Santamaría havia trasmès als responsables de l'operatiu de l'1-O que "El PSC sortirà a votar si no retirem la Policia".

"És una cosa que no havia explicat mai. Però, certament, jo aquell dia. veient el que estava passant als carrers de Barcelona i als pobles de Catalunya, vaig fer una trucada per alertar del que considerava una desproporció i un error molt greu."

"També em consta que el PSOE va fer gestions en aquell mateix sentit. Era tan obvi que allò no s'havia d'haver fet mai,  i que tindria uns efectes molt negatius sobre la imatge d'Espanya i sobre la convivència; qualsevol persona sensata hauria fet el mateix que vaig fer jo d'agafar el telèfon. Ara, jo no sé quina incidència va tenir el que vaig fer."

Iceta recorda que aquell mateix matí el PSC van apareixer als mitjans de comunicació per dir que l'operatiu policia era desmesurat i un error:

"Tots els catalans saben que nosaltres aquell mateix dia vam dir que les càrregues policials eren un error i s'havien d'aturar."

Segons Iceta, Soraya Sáenz de Santamaría era conscient, des que van veure la primera imatge, del que passava als col·legis electorals: 

"Jo crec que el govern era conscient que les coses no estaven anat, ni molt menys, com calien."

"Va ser un error,  no només es va trigar a reaccionar, és que es van equivocar. Aquell referèndum no tenia cap mena de validesa, per tant, no tenia cap sentit tractar-lo d'impedir."

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OPSCPSOE
Anar al contingut