Miquel Iceta, PSC
Barcelona

Iceta: "La presidència telemàtica no existeix"

El líder del PSC donaria suport al candidat de Ciutadans, José María Espejo-Saavedra, com a president del Parlament

RedaccióActualitzat

Diferents forces polítiques catalanes han reaccionat a la possibilitat que Puigdemont tornés a Catalunya un cop fos investit a distància per via telemàtica. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no descarta aquesta opció, però no la veu possible per governar:

"La presidència telemàtica no existeix, la votació telemàtica pot existir".

"Jo crec que no seria bo per a Catalunya tenir un president que no resideixi en el país, ja ens sembla en fi... una discussió una mica sui generis."

Els socialistes volen un govern estable per assegurar la gestió del govern i per obrir negociacions amb l'Estat, un fet que, diuen, passa només per governar des de la Generalitat. De fet, aquesta és la prioritat "imprescindible" dels socialistes per a aquest inici de legislatura, que "no s'escullin persones que no puguin exercir en plenitud les seves responsabilitats".

En roda de premsa, Iceta no veuria "cap inconvenient" a donar suport al candidat de Ciutadans per presidir el Parlament si sumés una majoria per fer-ho.

 

Des d'ERC, el diputat electe Roger Torrent insta a mirar totes les possibilitats per investir Puigdemont, també la telemàtica, però ho deixa en mans dels lletrats i serveis jurídics de la cambra. En qualsevol cas, alerta que cal un govern operatiu des del primer moment:

"El que necessitem és poder desplegar el programa polític de govern des del minut 1 i això vol dir que hi hagi un govern efectiu i que pugui governar i prendre decisions des del primer dia".

 

Antoni Castellà, de Demòcrates de Catalunya, demana que s'arribi a un acord de forma immediata per constituir la mesa i planteja que els comuns en puguin formar part.

"Ara no valen equidistàncies, ara estem en un moment en el qual,  en la recuperació del Parlament de Catalunya, o bé es dona suport a les forces democràtiques i lleials a la República o bé a aquells que van aplicar el 155, la repressió, l'exili i la presó".

També proposen que si, finalment, els diputats electes que són a la presó o a Brussel·les no poden assistir a l'hemicicle per votar presencialment, els de Brussel·les puguin renunciar a la seva acta:

"Per tenir la majoria necessària per controlar el Parlament de Catalunya doncs els consellers que estan a Brussel·les renunciessin a la seva acta"


Des de Junts per Catalunya mantenen la pressió contra el govern espanyol perquè retiri el 155 i els diputats electes que són a la presó o a Brussel·les puguin assistir a l'hemicicle per votar presencialment. Si finalment no és possible, des de Demòcrates proposen...

PP i Cs ja han dit que s'oposen a una possible investidura de Puigdemont per via telemàtica i que, si tira endavant, la recorreran.

La composició de la mesa està fixada per al dia 17 i la investidura, com a molt tard, el 31 de gener. Amb aquest calendari, Junts per Catalunya, ERC i la CUP continuaran aquesta setmana els contactes a Barcelona i a Brussel·les. També hi ha prevista una reunió amb els comuns.

ARXIVAT A:
Eleccions 21DProcés catalàIndependència
Anar al contingut