Barcelona

Iceta i Parlon acorden una nova executiva del PSC amb més pes del món municipal i més presència femenina

El líder del PSC defensa una reforma institucional que ha de servir per resoldre l'encaix de Catalunya a Espanya

Actualitzat

Després d'una nit d'intenses negociacions que s'han allargat fins passades les cinc d'aquesta matinada, el PSC ja ha acordat la composició de la nova executiva del partit, que han aprovat el 88% dels delegats. La nova executiva dels socialistes catalans tindrà més presència de dones i, en la seva composició, guanya pes el món municipal. L'executiva estarà formada per 49 persones, 24 dones i 25 homes.

El president del partit continuarà sent l'alcalde de Lleida, Àngel Ros. L'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, serà la número dos del partit, adjunta a la primera Secretaria.

Salvador Illa, exalcalde de la Roca del Vallès, serà el nou secretari d'Organització dels socialistes catalans en substitució d'Assumpta Escarp. Aquest era precisament el càrrec que havia generat més discrepàncies entre Miquel Iceta i Núria Parlon. De fet, Parlon i el seu equip han abandonat el congrés a dos quarts de dues de la matinada en un gest que semblava inicialment un trencament de les negociacions per un desacord amb Iceta sobre alguns noms de l'executiva. Les converses, però, han continuat per via telefònica i s'ha aconseguit l'acord a quarts de cinc de la matinada.

L'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, s'encarregarà de l'àrea de política municipal i formació, i la diputada al Congrés Meritxell Batet serà l'encarregada de l'àrea d'impuls federal.

Les prioritats del PSC

En el seu discurs de clausura, Miquel Iceta ha recordat els quatre objectius del partit. Per començar, fer créixer l'economia, repartir la riquesa i crear ocupació. Un altre objectiu és l'agenda per la igualtat, perquè, ha dit, cal rescatar els ciutadans de les polítiques actuals.

Un tercer objectiu seria la regeneració institucional i democràtica, recuperar la democràcia en el sentit de recuperar la primacia de la política sobre l'economia.

"Això vol dir recuperar actituds socialdemòcrates clàssiques, polítiques públiques de regulació que vam deixar de practicar."

I ha afegit:

"No volem institucions segrestades pels partits, però ens oposem a privatitzar decisions que corresponen a l'esfera pública."

Iceta ha marcat com a quart objectiu el nou acord entre Catalunya i la resta d'Espanya amb un pacte fiscal federal i la reforma constitucional.

Sobre la reforma constitucional, ha dit que ha de servir com a instrument per resoldre el problema d'encaix de Catalunya a Espanya. I un dels aspectes que cal abordar en aquesta reforma, ha dit, és el "reconeixement de Catalunya com a nació", en el qual "ningú ha de veure cap tipus de risc ni per a la unitat d'Espanya ni per a la fraternitat entre els espanyols".

Ha remarcat que el PSC no vol renunciar a tenir projecte per a Espanya.

"El PSC no es vol desentendre d'Espanya, no pensa renunciar a tenir un projecte per a Espanya. Volem compartir un projecte, construir-lo i, si fa falta, estar en el pont de comandament, perquè ens sentim part d'aquest projecte."

"No em fa por dir que em sento espanyol, sobretot si m'hi volen", ha dit, i ha anunciat que continuaran treballant des del Congrés, no solament en defensa dels interessos de Catalunya, sinó també "de les classes populars del nostre país i de tot Espanya i ho seguirem fent de la mà dels nostres companys del PSOE".

Iceta ha acabat adreçant-se directament a Hillary Clinton en anglès "perquè potser m'està veient per streaming" —ha dit—, i l'ha animat a guanyar les eleccions:

"Go, Hillary, go! For goodness' sake, go for it! Don't let Trump win! We are all with you!" (Endavant, Hillary, endavant! Per l'amor de Déu, fes-ho, no deixis que Trump guanyi! Tots estem amb tu!)

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut