Sant Joan Despí

Iceta va demanar a Meritxell Batet que es plantegés presentar-se per ser la candidata del PSC

Iceta assegura que Chacón no ha fet aquest pas enrere per por d'unes primàries o d'un hipotètic resultat electoral negatiu

RedaccióActualitzat

El PSC decidirà el seu candidat a les eleccions del 26 de juny amb primàries. El primer secretari dels socialistes, Miquel Iceta, ha reconegut que, malgrat el poc temps, si hi ha més d'un candidat a encapçalar la llista, els militants hauran de votar.

En una entrevista a "Els matins" de TV3, Iceta ha explicat que el procés podria començar ja la setmana que ve:

"Si hi ha més d'un candidat, hi haurà primàries. Els candidats hauran de trobar els avals la pròxima setmana."

Abans de la renúncia de Carme Chacón, ja havia anunciat la intenció d'optar a ser número 1 de la llista l'exsenador Carles Martí, mà dreta de l'excalde de Barcelona Jordi Hereu. Ara haurà de valorar si manté la seva precandidatura.

Qui té més suport de la direcció és l'actual diputada al Congrés Meritxell Batet, que va ser número dos per Madrid el 20 de desembre, i que ja ha anunciat que es presentarà.

Iceta reconeix que ell va "anar a buscar" Batet. Assegura "com a candidata, pot fer-ho molt bé" i fins i tot ha explicat que va contactar amb Sánchez "perquè no s'enfadés i ell va dir que ho entenia". El líder del PSC creu que és la candidat lògica:

"Aquestes eleccions són per intentar fer Pedro Sánchez president, per la qual cosa té tot el sentit del món que una catalana que està a l'equip de Sánchez, que ha estat ficada en el procés negociador i que ha estat la responsable del programa electoral del PSOE, sigui la cap de llista per Barcelona, si els militants ho aproven i ella fa el pas"

Si hi ha primàries, es farien el 14 de maig. Avui s'encetarà el procés perquè els precandidats comencin a recollir avals.

Pel que fa a la resta de la llista, el PSC defensa que no hi hagi grans canvis:

"Com que és una repetició d'eleccions, no hi hauria motius per canviar gaire la llista."


L'adéu de Chacón

El Partit dels Socialistes de Catalunya celebra reunió de l'executiva, l'endemà que Carme Chacón va anunciar la renúncia a encapçalar la llista del PSC.

Iceta assegura que Chacón no ha fet aquest pas enrere per por d'unes primàries o d'un hipotètic resultat electoral negatiu.

"Dimecres vam parlar per telèfon amb la Carme i vaig entendre les raons que em donava. Volia fer-ho senzill."

El líder del PSC ha explicat que Chacón donarà els seus motius en la reunió de l'executiva i ha revelat que va ser ell, qui li va demanar que es presentés el 20-D:

"Chacón ha tret els millors i els pitjors resultats del PSC. Per presentar-se a les últimes la vaig haver de convèncer."

Eleccions el 26 de juny

Iceta ha parlat també de l'escenari que es planteja amb noves eleccions. Defineix els comicis com una "espècie de segona volta" i creu que ara els ciutadans hauran de dicidir qui volen que sigui president.

El líder del PSC està també en la línia de retallar costos aquesta campanya

"En política no sóc gaire partidari ni del maquillatge ni del transformisme. Defensaré una campanya molt discreta, de molt poca despesa i també sense grans escarafalls."

El primer secretari dels socialistes veu uns resultats similars el 26-J i ja recepta acords:

"Si no hi ha un capgirament, els resultats de les pròximes eleccions seran semblants. Faran falta acords."

En aquest sentit, Iceta ha reivindicat el paper del PSOE a l'hora de buscar un acord d'investidura. 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut