Miquel Iceta en una imatge d'arxiu arribant a la seu del PSOE al carrer Ferraz (EFE)
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta (EFE)
Madrid

Iceta demana a Sánchez que intenti formar govern si Rajoy no aconsegueix la investidura

En la mateixa línia s'ha mostrat la presidenta balear, que creu que, si Rajoy "no és capaç de sumar prou per governar Espanya", aleshores el més "lògic és que ho intenti la segona força política"

Actualitzat

Trobada de Pedro Sánchez amb els líders socialistes de Catalunya, Miquel Iceta; Balears, Francina Armengol; País Valencià, Ximo Puig; i Castella-la Manxa, Emiliano García-Page. El secretari general del PSOE ha continuat aquest dimecres la ronda de contactes amb dirigents territorials del partit abans del Comitè Federal d'aquest dissabte.

Tant Iceta com Armengol han demanat al líder socialista que intenti formar govern si el guanyador de les eleccions del 26 de juny, Mariano Rajoy, no aconsegueix la investidura. Miquel Iceta ha defensat que Sánchez no ha de "quedar-se de braços creuats" si Rajoy no forma govern, de manera que això pot incloure buscar una majoria alternativa.

"En aquests moments, el PP s'ha guanyat el dret i l'obligació d'intentar-ho i especular sobre el següent pas no toca. El que sí que ha de saber la gent és que, si el PP no ho aconsegueix, la resta de forces polítiques hauran de reflexionar i prendre les seves decisions i les seves iniciatives i el PSOE no pot quedar-se de braços creuats si es produís un fracàs de Rajoy a la investidura"

Iceta ha admès que el fracàs del candidat del PP "no necessàriament" ha de portar Sánchez a intentar la investidura. Pel primer secretari del PSC, són "el conjunt de forces polítiques" les que hauran de "fer aquesta reflexió", que pot ser que no culmini en "un govern alternatiu".

En la mateixa línia s'havia mostrat anteriorment la presidenta balear, Francina Armengol, que ha apuntat que, si Rajoy "no és capaç de sumar prou per governar Espanya", aleshores el més "lògic és que ho intenti la segona força política". Armengol ha descartat una abstenció del PSOE que eviti unes terceres eleccions i ha dit que "ni ara ni durant ni després el PSOE pot facilitar un govern del PP".

Puig no descarta "noves decisions"

Un altre dels barons socialistes que s'ha reunit amb Sánchez ha estat el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, que ha obert la porta que el partit hagi de prendre "noves decisions" més endavant per tal d'evitar una altra repetició de les eleccions si Rajoy no aconsegueix ser investit.

"No hi ha d'haver unes terceres eleccions i hi ha prou vots conservadors perquè no n'hi hagi. No facilitarem per activa ni per passiva un govern de Rajoy"

El president valencià, però, ha alertat que, si el candidat del PP "no és capaç de tenir assegurada la governabilitat", el país es trobarà "davant d'una situació molt complicada".

Anar al contingut