Iceta demana a Puigdemont que respongui a Rajoy amb un "no"

El primer secretari del PSC demana al president de la Generalitat que eviti l'aplicació del 155, i està segur que, en cap cas, "no es canviaran les competències educatives"

RedaccióActualitzat

Miquel Iceta ha demanat avui repetidament a Carles Puigdemont que -abans que demà a les 10 acabi el segon termini per respondre al govern espanyol- respongui de manera clara que el 10 d'octubre no va declarar la independència.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el màxim responsable dels socialistes catalans s'ha mostrat convençut que aquesta és l'única manera d'evitar l'aplicació de l'article 155 i d'obrir vies de diàleg, necessàries per superar el moment actual.

També ha confessat que "jo, si fos Rajoy, hauria rebut Puigdemont el dia 2 d'octubre", però entén que "amb una declaració d'independència sobre la taula li posa molt fàcil a Rajoy dir que en aquestes condicions no pot parlar".

"Per responsabilitat política, per patriotisme i com a president de 7,5 milions de catalans jo li demano [a Puigdemont] que no permeti que s'activi el 155, que digui el que jo considero la veritat, que és que el 10 d'octubre no va declarar la independència, i que això ens doni un coll de marge per negociar fins on arribem."

Iceta ha deixat clar que "ja sabem que el procés negociador no serà prou satisfactori per a ningú", però considera que anant per qualsevol altra via "estem decidint anar contra una paret que ens fa mal i que farà mal a Espanya, també."

Sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, Iceta ha assegurat que "pel que jo sé, el PSOE encara no té pactat" res concret amb el PP, però està segur que "no es canviaran les competències educatives, perquè no poden".


Cuixart i Sànchez no són presos polítics

Preguntat sobre l'ordre de presó per als presidents d'Òmnium i l'ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, el primer secretari del PSC ha defensat que "no es pot atribuir aquesta mesura -que hem qualificat de desproporcionada- a Mariano Rajoy".

Iceta creu que Sànchez i Cuixart "no" són presos polítics, perquè "un pres polític és un pres en raó de les seves idees", i aquest no és el cas. Considera, això sí, que els fets del 20 i el 21 de setembre són "un problema de desordres, fins i tot d'estralls, però no de sedició".


Il·legalitzar l'independentisme, una barbaritat

El màxim responsable del PSC també s'ha referit a la proposta -feta per diverses veus del PP- d'il·legalitzar els partits independentistes, i ha declarat que "és una barbaritat".


El mandat actual està esgotat

Iceta, d'altra banda, considera que "el mandat polític d'aquesta legislatura està esgotat i el president té tot el dret a decidir com l'acaba". Un final que, pel primer secretari del PSC, passa per la convocatòria d'eleccions per part de Puigdemont.

 

ARXIVAT A:
Article 155Procés català
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut