Pla mitjà del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, el 2 d'octubre del 2017
Miquel Iceta en una imatge d'arxiu
Barcelona

Iceta acceptaria la intervenció dels Mossos si es declara la independència

Considera que si Puigdemont no renuncia a la declaració d'independència s'haurà de plantejar la legitimitat de les institucions que deriven de l'Estatut

RedaccióActualitzat

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, confia que el president Puigdemont "digui la veritat, que no es va declarar la independència" el passat 10 d'octubre al Parlament.

En una entrevista al diari El País, Miquel Iceta dona suport al requeriment que va plantejar Mariano Rajoy, però no ha volgut concretar les mesures que estan disposats PSOE i PSC a permetre que Mariano Rajoy adopti:

"Nosaltres defensarem el retorn a la legalitat constitucional i estatutària."

Iceta no veu necessari "ara com ara" retirar les competències als Mossos d'Esquadra, però destaca que "si el govern diu que s'ha situat fora de la llei, això ens situaria en un altre escenari".

Segons Miquel Iceta, si Puigdemont no renuncia a la declaració d'independència, s'haurà de replantejar la legitimitat de les institucions que deriven de l'Estatut d'Autonomia:

"En aquest escenari l'autonomia hauria estat anul·lada pel govern de Catalunya, que pretendria canviar-la per una altra cosa. En aquest cas, Puigdemont no podrà seguir sent president. Ho és perquè el va votar una majoria del Parlament que va sorgir d'unes eleccions celebrades sota l'empara de l'Estatut d'Autonomia. Si l'Estatut desapareix, la legitimitat de totes les institucions que deriven d'aquesta llei també desapareixen."

Iceta diu que "l'Estat és la garantia de compliment de la legalitat en tot el seu territori i ha de prendre mesures perquè sigui així".

Pel primer secretari del PSC, la sortida de la situació actual passa perquè el president de la Generalitat respongui al requeriment dient que no es va fer cap declaració d'independència. Un cop fet això, ell considera que el govern de Puigdemont ha acabat el seu mandat i ha de donar pas a unes eleccions:

"S'obriria un escenari de diàleg (...). El mandat d'aquest govern ha acabat, perquè van dir que hi estarien 18 mesos i que després es produiria una declaració d'independència o un referèndum. La sortida lògica de tot aquest embolic són unes eleccions. Estem en un escenari electoral, es vulgui o no. Queda per saber si les eleccions seran al desembre o a l'abril."

 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OIndependència
Anar al contingut