Iberpotash assegura que els suposats 5'8 MEUR que Brussel·les reclama a l'Estat en "ajuts il·legats" no s'han cobrat mai

ACN Súria.-Iberpotash ha negat haver cobrat mai 5'8 MEUR en concepte d'"ajuts il·legals" tal com reclama recuperar la Comissió Europea a l'Estat espanyol, segons han explicat fonts de l'empresa a l'ACN. En un comunicat, la CE reclama aquests diners perquè assenyala que l'empresa "no va haver d'assumir els costos de protecció mediambiental" que altres companyies mineres a la UE paguen. Segons han valorat fonts de l'empresa, "el comunicat de la CE barreja diferents aspectes, alguns d'ells ja resolts", com és el cas dels avals pels costos de reduir l'impacte mediambiental negatiu a les mines de l'empresa, que l'any 2016 "ja es van actualitzar" perquè un jutge va considerar que eren massa baixos. "Ara s'estan complint totes les normes i potser la UE no tenia tota la informació", han apuntat. D'altra banda, pel que fa a l'ajut per la prova pilot de Vilafruns - amb l'objectiu d'impermeabilitzar la muntanya i evitar filtracions a l'aigua - l'empresa assegura no haver cobrat mai res.

Segons han explicat les mateixes fonts, la Generalitat hauria finançat el 2010 aquesta prova pilot per recobrir físicament el runam de la mina de Vilafruns d'Iberpotash, que finalment no va funcionar. Tot i això, qui s'hauria encarregat dels treballs, valorats en 7'9 MEUR, va ser una tercera empresa i, per tant, l'ajut hauria anat directament des de l'administració a l'empresa encarregada de la prova pilot, "sense passar per Iberpotash". D'altra banda, una altra incongruència que identifiquen des de l'empresa és quan el comunicat assenyalat que "les normes de la UE permeten ajuts estatals per cobrir part de la inversió dels costos de millorar les condicions mediambientals més enllà dels nivells obligatoris, però tot i així requereixen a Iberpotash assumir-ne el 50%". En aquest sentit, l'empresa ha assenyalat que els 5,8 MEUR que es reclamen tampoc són la meitat dels 7,9 que van costar els treballs. La companyia del Bages ha assenyalat que de moment no ha rebut cap tipus de documentació oficial al respecte.

Anar al contingut