Buenos Aires

Ibarretxe se sorprèn perquè mentre el govern espanyol pot parlar amb Batasuna ell està encausat

Ibarretxe considera "incongruent i escandalós" que un president estigui encausat penalment només pel fet de parlar. Ho ha dit en una entrevista al diari argentí "Clarín". Ibarretxe, de viatge oficial a l'Argentina, considera que és incongruent que el penalitzin per voler parlar amb l'objectiu d'aconseguir la pau a Euskadi i que, en canvi, per dialogar amb Batasuna el govern espanyol sí que té el vistiplau de la justícia. El Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB) va decidir encausar-lo per una reunió amb Batasuna.

Actualitzat
Davant la decisió del TSJPB d'obrir fase d'instrucció contra Ibarretxe, el lehendakari ha afirmat que és "incongruent i escandalós" que un president pugui estar encausat penalment "per parlar". Segons la seva opinió, "no té sentit" i des del punt de vista polític és "impresentable". "La mateixa justícia espanyola va atorgar al Partit Socialista el beneplàcit per dialogar amb Batasuna, cosa que em sembla bé i necessari", ha explicat, i després ha afegit que "al lehendakari l'encausen".

En relació amb la decisió adoptada pel TSJPB, Ibarretxe, que es troba de viatge oficial a l'Argentina, ha assegurat que la societat basca està "molt estranyada", perquè resulta "difícil" pensar que "es pugui avançar" en el procés de pau "si no es parla". En l'entrevista al rotatiu argentí, ha assegurat també que no hi ha "marxa enrere" en el procés de pau i que ETA ha de desaparèixer "d'una vegada, i per totes".

El líder basc ha indicat que la possibilitat de participar en un espai amb l'estat espanyol és "perfectament possible si així ho decideix el poble basc" i ha afegit que no s'estan plantejant escenaris polítics "de ruptura amb ningú". Ibarretxe ha assegurat que l'estat espanyol és plurinacional i "això significa que està format per diverses nacions". En aquest sentit, ha assenyalat que el País Basc no ha de reivindicar-se com una nació perquè "és una nació".
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut