Barcelona

Ibarretxe qualifica d'estupidesa política la reacció del PP a la reunió entre PSE i Batasuna

El lehendakari, Juan José Ibarretxe, ha qualificat d'estupidesa política la reacció del PP a la reunió entre el Partit Socialista d'Euskadi i Batasuna, i l'atribueix al nerviosisme que hi ha en relació amb el procés de pau i el rebuig que els bascos puguin decidir el seu futur. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Ibarretxe ha deixat clar que pensa impulsar la taula de partits i sotmetre després l'acord a consideració del poble basc. Ibarretxe ha traslladat al Suprem basc l'acte de Garzón en què no prohibeix la trobada entre PSE i Batasuna. D'altra banda, la fiscalia no sol·licitarà diligències al jutge Garzón després de l'informe policial sobre la trobada PSE-Batasuna.

Actualitzat

Ibarretxe ha indicat que les declaracions del president del PP, Mariano Rajoy, sobre la reunió entre representants del PSE i Batasuna són "aportacions en sentit negatiu" que no comparteix. Però ha anat més enllà i ha dit que la reflexió de Rajoy de desvincular-se dels compromisos que pugui assolir el govern  "no hauria de derivar en cap debat" ni ser atesa pels mitjans de comunicació "més que com una estupidesa política". Segons el lehendakari, el neguit pel procés de pau a Euskadi "fa dir coses" com les del dirigent popular.

Mariano Rajoy va assegurar ahir que Zapatero "no està representant l'Estat" ni "el conjunt dels espanyols" en la "negociació política" iniciada amb ETA, per la qual cosa el seu partit està "lliure dels compromisos" que puguin assolir-se en el procés. Per Ibarretxe, "és més important fixar-se en el que hem de fer, perquè hem somiat aquest escenari i ja el tenim aquí". El cap de l'executiu basc ha expressat el seu optimisme sobre el procés de pau i ha afirmat que posaran tota "la carn a la graella perquè això surti bé".

Així mateix, s'ha mostrat contundent en afirmar que quan s'arribi a un acord a la taula de partits se sotmetrà a consulta popular, i espera "que ningú no en posi en dubte" la validesa. Sobre la foto dels dirigents abertzales i els socialistes bascos, el dirigent del PNB ha dit que "té el seu atractiu", però que la societat basca "accepta amb naturalitat que tots parlem amb tots, des de fa temps".

El cap del govern basc ha traslladat al Tribunal Superior de Justícia del País Basc (TSJPB) l'acte del jutge Garzón en què no es va prohibir la reunió del PSE amb Batasuna, ja que Ibarretxe considera que l'avala davant la querella que ha rebut per veure's amb Otegi. El lehendakari s'ha referit així al fet que la sala civil i penal del TSJPB hagi admès a tràmit la querella del Fòrum d'Ermua contra ell per haver-se reunit amb membres de la il·legalitzada Batasuna.

La fiscalia de l'Audiència Nacional no sol·licitarà al jutge d'aquest tribunal, Baltasar Garzón, la pràctica de cap diligència en relació amb la reunió dels socialistes bascos i Batasuna, un cop estudiat l'informe policial sobre el tema. Segons fonts jurídiques, l'informe policial recull el seguiment fet als representants de Batasuna fins a l'hotel de Sant Sebastià en què va tenir lloc la trobada.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut