Madrid

Ibarretxe dóna suport a Zapatero en la lluita contra ETA però sense tornar "a velles fórmules del passat"

Dues setmanes després del trencament de la treva per part d'ETA, el president espanyol ha rebut el lehendakari basc a La Moncloa, en una reunió emmarcada en la sèrie d'entrevistes posteriors al fi de l'alto el foc. Juan José Ibarretxe ha traslladat a José Luis Rodríguez Zapatero el seu suport en la lluita contra ETA, això sí, sense tornar "a velles fórmules del passat". El lehendakari creu que ara més que mai és necessària la política i que "s'ha d'intentar una i mil vegades", perquè aconseguir la pau a Euskadi val la pena. El govern espanyol està convençut que aquestes diferències amb l'executiu basc no seran obstacle per a la cooperació ferma davant el terrorisme d'ETA.

Actualitzat

Més de dues hores i mitja ha durat la reunió que han mantingut a La Moncloa el president del govern espanyol i el lehendakari basc. En la roda de premsa posterior a la trobada, Juan José Ibarretxe ha explicat que ha transmès a José Luis Rodríguez Zapatero que l'esforç que han fet en els últims temps per acabar amb la violència a Euskadi no ha tingut èxit perquè ETA ho va desaprofitar quan va trencar l'alto el foc. Però, tot i el fracàs, Ibarretxe creu que l'esforç ha valgut la pena i ha insistit que només s'equivoca qui ho intenta. "S'ha d'intentar una i mil vegades", perquè aconseguir la pau a Euskadi val la pena, ha insistit.

El lehendakari també ha expressat al president espanyol que està d'acord amb la política de fermesa plantejada pel seu executiu, però creu que, a part de les mesures policials i judicials, cal prendre iniciatives polítiques per evitar que ETA porti el timó. "Ara més que mai necessitem la política", ha afirmat Ibarretxe. El govern basc, assegura Ibarretxe, es compromet plenament en la lluita contra la violència i el terrorisme, en la defensa dels drets fonamentals de totes les persones, en la defensa dels drets de la víctimes, però sense barrejar velles fórmules del passat, com la llei de partits, la política d'exclusió o la política penitenciària de dispersió de presos. "En la lluita contra el terrorisme no val tot", ha insistit.

Per part del govern espanyol no hi ha hagut roda de premsa, però fonts de La Moncloa han informat que l'executiu ha destacat la decisió dels dos govern de cooperar "amb fermesa" davant l'amenaça d'ETA. Les mateixes fonts han assegurat que el govern espanyol està convençut que les diferències polítiques no seran un obstacle ni posaran en risc aquesta col·laboració. De fet, el govern de José Luis Rodríguez Zapatero assegura que no té la sensació que la col·laboració de l'executiu de Juan José Ibarretxe estigui condicionada a les reivindicacions polítiques que ha expressat el lehendakari -fi de la llei de partits, canvis en la política penitenciària i referèndum basc- i considera que la cooperació, que es desenvolupa a través del Ministeri de l'Interior i la Conselleria d'Interior basca, és "sincera".

Aquesta no és l'única reunió a l'agenda de Zapatero d'avui. Més tard, el cap de l'executiu té previst trobar-se, per separat, amb Josep Antoni Duran Lleida i Begoña Lasagaster, d'Eusko Alkartasuna, amb qui tancarà la ronda de contactes sobre política antiterrorista.

L'executiu espanyol ha indicat que l'objectiu de totes aquestes reunions és reforçar la unitat davant d'ETA després que la banda terrorista certifiqués el trencament de la treva.

L'última entrevista entre Zapatero i Ibarretxe a La Moncloa es va celebrar el 18 de gener passat, després de l'atemptat perpetrat per ETA el 30 de desembre a la T-4 de l'aeroport de Barajas, en el qual van morir dues persones. Aquella entrevista, que va durar una mica més de dues hores, es va celebrar amb total discreció i només se'n va informar els mitjans un cop es va acabar.

Anar al contingut