País Basc

Ibarretxe diu que es continuarà reunint amb Batasuna i que li pertoca a ETA rebutjar la via de la lluita armada

L'endemà que Arnaldo Otegi va defensar les vies democràtiques i pacífiques per aconseguir la independència d'Euskadi, el lehendakari, Juan José Ibarretxe, ha manifestat que li pertoca a ETA rebutjar la via de la lluita armada. D'altra banda, Ibarretxe ha titllat de molt ofensives les crítiques contra el govern basc i el mateix lehendakari que dilluns passat va fer el president del Tribunal Superior de Justícia del País Basc, Fernando Ruiz Piñeiro, que va afirmar que era fals que el lehendakari hagués sol·licitat formalment declarar davant del tribunal en la causa oberta contra ell per haver-se reunit amb Batasuna. El lehendakari, que dilluns compareixerà davant del TSJPB, ha dit que continuarà reunint-se amb la formació abertzale.

Actualitzat

Ibarretxe ha titllat de molt ofensives les crítiques que dilluns passat va fer el president del Tribunal Superior de Justícia del País Basc contra el govern basc i el mateix lehendakari, i ha afirmat que es tracta d'una "actitud única a Europa". "Mai s'ha vist un episodi semblant, que un jutge faci declaracions públiques sobre un cas que pot acabar jutjant, ja que és el president de la Sala Penal del TSJPB", on es jutjaria la causa contra Ibarretxe per haver-se reunit amb Batasuna.

En una entrevista a Ràdio Euskadi, el lehendakari ha dit que no discutirà públicament amb Piñeiro, com ell ha fet, però ha criticat que el president del TSJPB intenti controlar políticament el lehendakari "en seu judicial o penal", quan el control polític a l'executiu s'ha de fer al Parlament basc.

El lehendakari, que declararà per segona vegada dilluns que ve davant del TSJPB per les reunions que va mantenir amb Batasuna el 19 d'abril de l'any passat, ha assegurat que no busca desafiar a ningú, però que la seva obligació és complir el compromís que té amb la societat basca de dialogar amb tots els partits per buscar la pau.

Pel que fa a les declaracions d'Otegi en què deia que és un error plantejar construir un Estat independent des de la lluita armada, Ibarretxe ha dit que hi ha "bona intenció" i és un plantejament que va dirigit directament a ETA perquè anunciï que tampoc li serveix la violència per reivindicar finalitats polítiques i que l'aturi d'una vegada per sempre. Després d'assegurar que continua parlant "discretament" amb tots els partits, també amb Otegi, el lehendakari ha dit que "Arnaldo sap" que el diàleg resolutiu només es pot produir si no hi ha violència.

Finalment, Ibarretxe ha dit que té una connexió permanent amb el president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, sobre pacificació i normalització política.

Anar al contingut