Mèrida

Ibarra anuncia que no es presentarà a la reelecció com a president d'Extremadura a les pròximes eleccions

El president de la Junta d'Extremadura, el socialista Juan Carlos Rodríguez Ibarra, ha anunciat que no es presentarà a la reelecció a les pròximes eleccions autonòmiques del maig del 2007. Rodríguez Ibarra, que ha comunicat la seva decisió en una roda de premsa convocada aquest mateix matí a la seu regional del PSOE a Mèrida, va accedir a la presidència de la Junta d'Extremadura el 1982 i va ser reelegit el 1983, 1987, 1991, 1995 i 1999. El president de la Junta va tenir un infart de miocardi el 7 de novembre de l'any passat del qual es va recuperar satisfactòriament.

Actualitzat

Juan Carlos Rodríguez Ibarra ha anunciat que és hora d'apartar-se i deixar pas a noves generacions. Considerat com un dels "barons" socialistes, ha estat president d'Extremadura durant cinc legislatures consecutives. El president extremeny ha al·ludit als seus problemes de salut com a raó principal de la seva decisió, després de l'infart que va tenir el novembre passat, tot i que en aquell moment va assegurar que canviaria alguns hàbits, però que no es plantejava, en principi, abandonar la política.

Després de l'aprovació de l'Estatut al Parlament de Catalunya, Rodríguez Ibarra es va alçar com una de les veus més crítiques dins del socialisme espanyol amb el nou text. La seva vehemència no ha estat ben rebuda en alguns sectors, sobretot del socialisme català.

Juan Carlos Ibarra ja va informar dilluns al president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, sobre la seva intenció de no presentar-se a les pròximes eleccions, i li va explicar les raons que l'han portat a prendre aquesta decisió en un dinar a la Moncloa. Zapatero li va dir: "Després dels serveis prestats a Espanya, a Extremadura i al partit, tens dret a fer el que decideixis." El president de la Junta d'Extremadura també va comunicar la seva decisió al president del partit, Manuel Chaves, i al número 2 del PSOE, el secretari d'Organització i Coordinació, José Blanco.

Ibarra s'ha mostrat convençut que els extremenys, votants o no del PSOE, saben que el seu compromís amb la regió "està fora de qualsevol dubte". Ha destacat l'avenç que ha experimentat Extremadura en els últims anys i ha defensat que pot "continuar avançant". El president de la Junta d'Extremadura ha dit que ha pres la decisió després un temps llarg de reflexió, i ha afirmat que si hagués dubtat que marxant el partit no tindria opció a guanyar les eleccions segurament no hagués marxat.

Respecte a la vida quotidiana futura, Ibarra ha dit que ara s'obre "una etapa intensa en la meva vida" que dedicarà a la seva feina de professor de Llengua espanyola de la Universitat d'Extremadura i a la seva família.

Ara mateix, el candidat més ben situat per substituir Ibarra és l'actual conseller de Sanitat, Guillermo Fernández Bara.

Les primeres reaccions ja s'han fet sentir

Després de l'anunci que Ibarra no es presenta a la reelecció, ja s'han sentit les primeres reaccions. El presidenciable del PSC, José Montilla, ha dit que, tot i les discrepàncies, aprecia el fins ara president d'Extremadura.

Per la seva banda, Eduardo Zaplana considera la renúncia d'Ibarra la mostra de la pèrdua de pes del sector més contrari a les reformes territorials impulsades pel president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. El portaveu del PP ha dit també que l'històric dirigent, així com altres que defensen una idea de "socialisme nacional", estan abandonant el PSOE o "aguanten com uns covards". Per Zaplana, a més, la decisió d'Ibarra "és intel·ligent" perquè no vol perdre les eleccions.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut