Barcelona

Human Rights Watch confirma la xifra de morts donada pel Marroc

El primer informe independent sobre els incidents al Sàhara Occidental de la setmana passada dóna per bona la xifra de morts donada pel Marroc: 2 civils morts i 10 agents de les forces de seguretat. Es tracta d'un primer informe que està enllestint el director d'Emergències de Human Rights Watch, Peter Bouckaert, que ha estat a Al-Aaiun durant cinc dies. Bouckaert ha avançat els resultats de la seva investigació en declaracions a Catalunya Ràdio.

Actualitzat
En les seves declaracions Bouckaert ha dit que "no hem trobat cap prova fins ara que suggereixi que el nombre de morts és tan alt com diu el Polisario, només vam poder confirmar dos morts civils. Tampoc trobem famílies que estiguin buscant desapareguts. Per tant tenim alguns dubtes sobre aquest balanç i no sabem d'on vénen aquestes dades".

Pel que fa a l'elevat nombre de morts entre els agents de seguretat, el director d'Emergències de Human Rights Watch, Peter Bouckaert, explica que "és molt inusual trobar una situació de violència extrema, incendis d'edificis públics i civils furiosos matant les forces de seguretat però les proves que hem pogut recollir -i cal destacar que és una investigació preliminar i per això és important que els periodistes puguin accedir a Al-Aaiun per esbrinar el que va passar- és que les forces de seguretat, encara que van fer ús de la violència en el campament, agredint la gent amb porres per obligar-la a abandonar-lo, no anaven armats, perquè si haguessin anat armats hi hauria hagut un nombre de morts molt més elevat. Al mateix temps, com que no anaven armats eren molt més vulnerables a ser atacats per la multitud enfurida. A molts agents els van treure dels seus vehicles i van morir als carrers o al campament a mans d'aquesta munió".

En canvi, confirma l'existència de proves pel que fa a maltractaments i abusos comesos per les forces marroquines contra la població saharaui. "Sabem que hi va haver un desallotjament molt violent del campament de protesta i molta violència després a Al-Aaiun. Des d'aquest moment les autoritats marroquines han dut a terme una campanya de detencions, i hem trobat moltes proves d'abusos contra la gent que ha estat detinguda".

Fins ara les autoritats marroquines han portat 100 persones davant els tribunals civils i 8 davant els tribunals militars. Molts altres han estat alliberades, "però tota la gent que hem entrevistat i que va ser detinguda assegura haver estat apallissada durament durant la seva detenció. A alguns els van lligar de cap per avall i a d'altres els van amenaçar de violar-los. Segons els seus advocats com a mínim un home detingut va dir al jutge i als fiscals que havia estat efectivament violat".

Les autoritats marroquines asseguren que no es van utilitzar armes de foc durant el desallotjament dilluns del campament saharaui. Bouckaert confirma que "no hem trobat cap prova que les forces de seguretat marroquines utilitzessin armes de foc al campament, però hem entrevistat gent a Al-Aaiun que va rebre trets durant els disturbis posteriors. Fins i tot van rebre trets sense cap raó. Un home ens va dir que la policia li va disparar en una habitació mentre l'estaven agredint. Després el van portar al calabós i ni tan sols li van tractar la ferida mentre va estar detingut".

Bouckaert diu que tampoc hi ha proves "que el Polisario o les autoritats algerianes estiguessin implicades en la violència. Les nostres investigacions preliminars suggereixen que la violència va ser relativament espontània, sobretot a la ciutat, i que la gent va reaccionar al fet que se'ls impedia arribar al campament i als rumors que molta gent havia mort allà, cosa que va resultar ser falsa".
Anar al contingut