Röszke

Hongria tanca fronteres i deté 60 refugiats que intentaven accedir al país amb la nova llei migratòria

Milers de refugiats queden bloquejats a la frontera amb Hongria, que ara pot castigar amb penes de 5 anys de presó qui vulgui entrar al país de manera clandestina

RedaccióActualitzat

Hongria ha tancat les fronteres als refugiats i n'ha deixat milers bloquejats sense poder accedir al país. I no només això. Aquesta mitjanit ha entrat en vigor la legislació que estableix penes de presó per entrar al país de manera il·legal. Ara, entrar al país de manera clandestina és considerat delicte, amb penes que poden arribar als cinc anys de presó o la deportació cap a Sèrbia.

En el marc d'aquesta nova normativa, la policia d'Hongria ha detingut i ha obert un procés penal per a 60 persones acusades d'intentar malmetre la tanca que segella la frontera entre Hongria i Sèrbia, una frontera en què hi ha un fort desplegament policial per impedir qualsevol entrada no legal al país.

Budapest vol que els refugiats vagin a les oficines de registre i demanin entrar legalment.  En qualsevol cas, les autoritats hongareses també han declarat l'estat de crisi a les dues províncies que toquen amb Sèrbia.

Per la seva banda, Sèrbia ja ha advertit que no acceptarà els refugiats que Hongria intenti tornar per la força i un ministre del govern serbi ha assegurat que estan en contacte amb les autoritats de Budapest i que Hongria haurà d'obrir la frontera.

L'ACNUR adverteix que Sèrbia no té prou capacitat per acollir tots els refugiats

En aquest sentit, l'ACNUR, l'Agència de l'ONU per als Refugiats, adverteix que Sèrbia no té prou capacitat per fer-se càrrec de totes aquestes persones. Cada dia es fan nous rècords en els diferents punts fronterers:  20.000 a Àustria i 9.000 a Hongria.

Aquest dilluns, la policia havia retingut 9.380 refugiats que intentaven travessar la frontera, la xifra més alta en un únic dia.

Hongria segella la frontera amb Sèrbia

L'acte simbòlic que il·lustra la política de mà dura d'Hongria vaa ser la clausura de la porta d'entrada per a desenes de milers de refugiats: un espai obert a la frontera amb Sèrbia per on passa una via ferroviària utilitzada com a guia per a les persones procedents de països com Síria, l'Iraq o l'Afganistan. A mitja tarda d'aquest dilluns, la policia i els soldats hongaresos van barrar el pas de la frontera entre Hongria i Sèrbia, mentre completaven la tanca que separa els dos estats. Hores més tard, un vagó de ferro envoltat de filferros amb pues va acabar de segellar la porta a Europa.

Schengen, en crisi

La decisió del govern hongarès posa encara més en qüestió el Tractat de Schengen, un dels pilars de la Unió Europea. Aquests acords, que eliminaven les fronteres internes, trontollen a causa de les dificultats dels socis europeus per posar-se d'acord sobre com encarar la crisi dels refugiats. L'arribada massiva de refugiats també preocupa els governs d'Àustria, Eslovàquia i els Països Baixos, que han reforçat els controls a les fronteres.

Alemanya va anunciar aquest diumenge la reintroducció dels controls fronterers interns dins la Unió Europea, sobretot amb Àustria. Això ha provocat un efecte dòmino i aquest dilluns el govern austríac va reinstaurar els controls fronterers amb Hongria. Àustria ha dit que no es fa per tancar el pas als refugiats, sinó per racionalitzar-ne l'entrada. De fet, aquest dilluns s'han registrat 9.000 entrades pel pas de Nickelsdorf. El govern hi ha enviat 2.200 soldats per ajudar en les tasques humanitàries.

Els controls han provocat embussos en autopistes i carreteres, tant d'Alemanya com d'Àustria, i el tall durant una estona del trànsit ferroviari.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut