Barcelona

El govern enviarà a la UE un informe sobre la sentència contra el dret a decidir

Homs considera que la decisió sobre el 9-N demostra que "la Constitució s'ha tancat i el poble de Catalunya haurà de buscar alternatives"

Victòria MiróActualitzat

El portaveu del govern, Francesc Homs, ha valorat que la sentència del Tribunal Constitucional que anul·la el decret de convocatòria del 9-N demostra que el diàleg amb l'Estat està en via morta i demostra la necessitat d'obrir camins alternatius. En una roda de premsa, Homs ha exposat que si el marc constitucional no permet conèixer què opinen els ciutadans sobre temes rellevants vol dir que "l'estat espanyol ofereix una democràcia de baixa qualitat". D'altra banda, ha opinat que la sentència de l'alt tribunal sobre el 9-N i la llei de consultes mostra "l'encert de la convocatòria del 27 de setembre".

"La Constitució s'ha tancat i és evident que només s'interpreta a conveniència d'una de les parts. El poble de Catalunya haurà de buscar alternatives."

Homs ha analitzat la sentència del TC des de tres punts de vista. En primer lloc, ha dit que jurídicament la veuen "restrictiva", i pròpia de fa 40 anys. Pel que fa al sentit de l'oportunitat, el govern ha criticat que el TC "s'apressa" a fer reunions que obeeixen als interessos del govern espanyol i, en canvi, no ho fan d'urgència per decidir sobre el recurs contra la llei de pobresa energètica que afecta milers de ciutadans. Per últim, com a govern, han afirmat que aquesta lectura de la Constitució no és compatible amb les exigències d'una societat madura, que no es conforma votant cada quatre anys i que, a més, aquest "res és consultable" és incompatible amb les mesures de democràcia participativa amb què està compromesa la UE.

Per tot això, Homs ha anunciat que enviaran a les institucions europees un informe que elabora el Consell de la Transició Nacional sobre el dret a decidir. "Sembla que estiguem en una societat plenament democràtica, però després no es pot ni preguntar", s'ha queixat Homs, que ha exposat que "com a mínim, això ha de ser conegut".

El govern també ha decidit convocar una nova reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir el pròxim 6 de març per reafirmar-hi el compromís de la societat catalana.

Tot i aquests moviments, Francesc Homs ha reconegut, sobre la possibilitat de portar el cas als tribunals europeus, que aquesta via "sembla exhaurida" i que, en canvi, la via política, amb la convocatòria electoral per al setembre, "és per on hem d'actuar".

"Els pot més estar contra Catalunya que el seu suposat compromís democràtic"

Francesc Homs ha respost sobre els aplaudiments que hi va haver al Congrés en saber-se la sentència del TC contra el 9-N. El portaveu ha dit que "és desconcertant" i que "l'inquieta" la reacció que hi va haver "perquè a Catalunya no es pot votar". I ha conclòs que "els pot més estar en contra de Catalunya que el seu propi compromís democràtic que diuen que tenen". "Alguns han perdut completament la perspectiva", ha reblat.

Sobre la més que probable expulsió del jutge Vidal de la carrera judicial, Homs hi ha dedicat un reguitzell d'adjectius negatius i ha assegurat que ell es resisteix a creure-s'ho: "Em sembla tan absurd, tan contrari a tot, tan horrorós que pugui passar això que no m'ho puc creure. Ho trobo tan inconcebible!" Homs ha recordat que al jutge Vidal se'l pot fer fora "per pensar", "per fer propostes", "sense cap remuneració" i "fora d'hores", i ha conclòs: "Si passa, seria únicament una persecució política. Diguin-me ingenu, però vull pensar que no passarà."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut