Francesc Homs, aquest dijous al Congrés dels Diputats
Francesc Homs, aquest dijous al Congrés dels Diputats
Madrid

Homs: "Si m'inhabiliten, no serà una màcula sinó un element de distinció"

El diputat del PDECat ha comparegut davant la comissió de l'estatut del diputat arran del suplicatori del TS per jutjar-lo com a organitzador de la consulta del 9-N

RedaccióActualitzat

La comissió de l'estatut del diputat s'ha reunit aquest dijous per escoltar, a porta tancada, el cap de llista del PDECat, Francesc Homs. És un tràmit del procediment per acceptar o no el suplicatori enviat pel Tribunal Suprem per poder jutjar Homs, acusat de desobediència i prevaricació per l'organització de la consulta independentista del 9-N del 2014.

Segons ha explicat ell mateix abans i després de la compareixença, Homs ha demanat el vot negatiu al suplicatori perquè considera que no és una causa jurídica sinó política. El diputat del PDECat ha criticat Ciutadans i el PSOE, que previsiblement votaran a favor que se'l jutgi, perquè van donar suport a la creació d'una comissió parlamentària per investigar l'anomenada "operació Catalunya" i ara, ha dit, no són conseqüents:

"Aquí hi ha, com a mínim, una contradicció: no es pot denunciar el govern del PP per utilitzar eines de l'estat de dret per actuar contra els adversaris polítics, i després quan això passa, mirar cap a una altra banda i fer veure que no està passant."

El pròxim ple del Congrés decidirà

Es preveu que la setmana que ve la comissió tingui l'expedient aprovat, i que el ple voti el suplicatori quan es reuneixi, segurament a la pròxima sessió. Homs, que ha acusat l'"alta magistratura" de l'estat d'estar actuant "de manera gregària" darrere els interessos del PP, ha ironitzat sobre la rapidesa amb què s'està tramitant el seu processament:

"No conec cap suplicatori tan meteòric, i n'he analitzat uns 30. I la tramitació del Tribunal Suprem també bat rècords."

De tota manera, Homs no s'ha mostrat afectat per la possibilitat, a hores d'ara molt plausible, que el suplicatori tiri endavant amb els vots del PP, del PSOE i de Ciutadans, i el Tribunal Suprem el jutgi i el condemni:

"Si m'inhabiliten, amb molt d'honor continuaré defensant el que defenso a Catalunya, i això no serà una màcula en la meva activitat política sinó tot el contrari: per mi serà un element de distinció. Però, en termes de sistema democràtic i de dret, és un mal símptoma que passin aquestes coses."

"La sentencia ja venia dictada"

El Congrés dels Diputats va rebre fa gairebé un mes el suplicatori del Tribunal Suprem per poder-lo jutjar. Quinze dies abans, a finals de setembre, es va filtrar que la Fiscalia no demanaria penes de presó per a Homs perquè descartaria acusar-lo de malversació. Llavors el diputat acusat ja va dir que la sentència "ja venia dictada". A Homs se l'acusa de prevaricació i desobediència, i en cas de ser condemnat només se li imposaria una pena d'inhabilitació temporal per exercir càrrecs públics.

Anar al contingut