Madrid

Homs: "Si era possible parar el procés participatiu, per què ningú no va fer res?"

A preguntes del fiscal que l'acusa pel 9-N, l'exconseller de presidència argumenta que ni la Fiscalia ni cap altra institució de l'Estat no va actuar contra el procés participatiu. Homs ha rebut abans del judici davant del TS el suport de representants institucionals, polítics i cívics amb una concentració davant del tribunal

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns al matí comença al Tribunal Suprem el judici contra el portaveu del PDeCAT al Congrés, Francesc Homs, pel 9-N. És el mateix cas pel qual es va jutjar Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega, però es fa per separat i al TS perquè Homs és diputat al Congrés.

A l'inici del judici, que ha començat poc després de les 10 del matí, s'ha fet la lectura dels càrrecs contra Homs, que s'enfronta a una pena de nou anys d'inhabilitació per prevaricació i desobediència al Tribunal Constitucional per haver participat en l'organització del 9-N, quan era conseller de la Presidència.

El document dels fiscals catalans serà valorat pel tribunal

L'advocada d'Homs, Eva Labarta, s'ha queixat que no s'hagin inclòs com a prova les conclusions dels fiscals catalans que van desestimar la querella poc després del 9-N, i també ha insistit que Mariano Rajoy i el seu ministre de Justícia, Rafael Catalá, compareguin com a testimonis.

El fiscal, Jaime Moreno, ha demanat que es desestimi el document dels fiscals, perquè "només és la foto d'un moment de deliberació" i no un document final. El president del tribunal ha dit que valorarà el document dels fiscals catalans i ha rebutjat les compareixences de Rajoy i Catalá, i també les de l'exfiscal general Eduardo Torres-Dulce i el president del TC, Francisco Pérez de los Cobos.

Francesc Homs ha respost al fiscal

A diferència d'Artur Mas i les exconselleres Rigau i Ortega, Homs sí que ha respost a les preguntes de la Fiscalia. L'exconseller i actual diputat al Congrés ha dit que el govern va defensar les seves competències i per això van presentar recurs a la providència del Tribunal Constitucional del 4 de novembre, que ha qualificat d'"inconcreta".

Homs ha destacat que no van tenir resposta a aquest recurs, i també que els dies posteriors cap altra institució de l'Estat no va actuar en contra del procés participatiu:

"Si era possible parar el procés participatiu, per què ningú no va fer res?"

En un moment de l'interrogatori del fiscal, el diputat del PDeCAT s'ha queixat que l'interrompia amb noves preguntes quan encara no havia acabat la resposta, i el president del tribunal li ha garantit que podia exposar les seves al·legacions com ho cregués convenient.

♦ El Congrés aprova el suplicatori que permetrà jutjar Francesc Homs pel 9-N

♦ Francesc Homs serà jutjat pel 9-N el 27 de febrer al Tribunal Suprem

 


Després d'un recés de 20 minuts, Homs ha aprofitat les preguntes de la seva advocada per recordar que la reacció inicial del govern espanyol davant del 9-N va ser de "menyspreu absolut, de ridiculització", i que el mateix Rajoy va afirmar que no tindria conseqüències polítiques ni jurídiques.

Homs ha afirmat que entre el 8 i el 9 de novembre va rebre missatges privats procedents del govern espanyol dient-li que no tindrien cap problema si no feien roda de premsa després del procés participatiu, i ha relacionat els canvis de criteri de la Fiscalia durant el procés amb les paraules gravades a Fernández Díaz en què deia que la fiscalia "afinava" el que ell li demanava.

Un cop acabades les preguntes de l'advocada, poc abans de dos quarts de dues del migdia, la sessió s'ha suspès fins a la tarda, en què es començarà a interrogar testimonis, entre ells l'exconseller Felip Puig.

Llavors, Homs ha tornat cap a la seu de Blanquerna, on l'han rebut amb aplaudiments i ha declarat al micròfon de TV3 que tot havia anat com s'esperava: "No hi ha hagut cap sorpresa".

Manifestació de suport institucional, polític i social a Homs pels carrers de Madrid

Abans de començar el judici, una comitiva ha acompanyat Francesc Homs des de la seu de Blanquerna fins a les portes del Tribunal Suprem, en un recorregut de poc menys d'un quilòmetre pels carrers de Madrid. Hi han estat l'expresident Artur Mas, la consellera Neus Munté, el conseller Raül Romeva, les diputades Marta Rovira i Marta Pascal, Jordi Cuixart, d'Òmnium, i Jordi Sánchez, de l'ANC, entre d'altres. També s'han desplaçat a Madrid diversos autocars des de Catalunya carregats de persones que també han volgut mostrar el seu suport a Homs.

 

 

Poc després de dos quarts de nou del matí, la comitiva ha arribat a la porta del Tribunal Suprem. Francesc Homs s'ha abraçat amb els que l'han acompanyat i ha entrat a l'edifici; la gent congregada l'ha acomiadat amb crits a favor de la independència.

 

♦ El Tribunal Suprem sol·licita el suplicatori al Congrés per poder jutjar Francesc Homs

♦ Francesc Homs: "Ja vaig dir que tenia la impressió que la sentència venia dictada"


Abans d'iniciar el trajecte, la comitiva ha cantat "Els segadors" sota la presència d'una urna gegant simbòlica.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha enviat un missatge de suport a Homs a través de Twitter:

Aquest diumenge, Homs va insistir que es tracta d'un judici polític. També va avançar que la seva estratègia de defensa serà utilitzar els mateixos arguments utilitzats per la Fiscalia per acusar-lo. Argumentarà que el 9-N és un conflicte de competències, i que per tant no es pot jutjar per la via penal. Homs recordarà que no s'ha processat Rajoy per haver incomplert sentències del Constitucional favorables a Catalunya.

A Homs el jutja el Suprem perquè és diputat al Congrés. El portaveu del PDeCAT considera irregular que hi hagi dos judicis diferents pel mateix motiu, el seu i el de Mas, Ortega i Rigau. L'exconseller creu que la seva sentència marcarà la línia de la resta de causes pendents vinculades amb el sobiranisme.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut