Sant Joan Despí

Homs respon a Margallo: "El que és 'altament perillós' és que el govern espanyol no deixi votar"

El conseller de la Presidència i portaveu del govern creu que Margallo, com la resta del govern espanyol, comet l'error de confondre quina és la reivindicació catalana, que és poder votar.

RedaccióActualitzat

El conseller de la Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs, ha respost al ministre Margallo indicant que "el que és 'altament perillós' és que el govern espanyol no deixi votar, que impedeixi l'expressió del poble". En una entrevista a "Els matins de TV3", Homs ha respost amb aquestes paraules al ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, que en un acte a Barcelona va amenaçar la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, que li havia preguntat sobre la consulta i va afirmar: "En política demanar el possible és sensat, demanar el probable és temerari, demanar l'impossible és altament perillós."

Homs creu que Margallo, com la resta del govern espanyol, comet l'error de confondre quina és la reivindicació catalana. La reivindicació, ha insistit, és poder votar i això inclou tant els que votarien que sí com els que votarien que no.

Creu que la resposta de Barroso ha decebut el govern espanyol

El portaveu del govern ha considerat que la carta del president de la Comissió Europea (CE), José Manuel Durao Barroso, en la qüestió de la consulta ha "decebut" el govern espanyol, ja que l'executiu del PP esperava que la CE negués el referèndum.

Homs ha asseverat que l'Estat "pressiona" perquè de "forma explícita" les institucions europees "diguin que no" al procés sobiranista, però en la carta de resposta a la missiva del president català, Artur Mas, Barroso no opina sobre el debat de la consulta perquè és un assumpte intern.

Homs ha dit que la "celeritat" en la resposta de Barroso posa de manifest que el "tema català està a l'agenda de la UE" i ha defensat que la "posició final" d'un eventual encaix d'una Catalunya independent a la UE dependrà d'un "procés polític".

La CE admet que cap tractat preveu què passaria

El representant de la Comissió Europea a Barcelona, Ferran Tarradellas, ha admès que no hi ha precedents sobre la segregació d'una part d'un estat membre de la Unió i que cap tractat preveu què és el que succeiria en un cas així. Tanmateix, coincideix amb Mas que el més probable és que una Catalunya independent sortís, en un primer moment, de la UE.

En declaracions a "El Matí de Catalunya Ràdio", Tarradellas ha defensat la neutralitat de Durao Barroso en la resposta a Mas perquè els referèndums interns d'un estat membres és "un àmbit en el qual no tenim competències".

Pel representant de la CE a Barcelona, els òrgans comunitaris han de "ser respectuosos" i "no hem de ficar el nas en una cosa en què no tenim competències, perquè els tractats clarament diuen que no hi tenim competències".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut