El conseller de la Presidència de la Generalitat, Francesc Homs
El conseller de la Presidència de la Generalitat, Francesc Homs
Barcelona

Homs pregunta "quin sentit té" recórrer la Declaració de Sobirania quan "no té efectes jurídics"

El govern de la Generalitat ha mostrat la seva sorpresa pel dictamen del Consell d'Estat que considera que hi ha "fonaments jurídics suficients" per recórrer davant del Tribunal Constitucional la Declaració de Sobirania aprovada pel Parlament el 23 de gener.

RedaccióActualitzat
El govern de la Generalitat ha mostrat la seva sorpresa pel dictamen del Consell d'Estat que considera que hi ha "fonaments jurídics suficients" per recórrer davant del Tribunal Constitucional la Declaració de Sobirania aprovada pel Parlament el 23 de gener. L'executiu defensa que el text aprovat per la cambra expressa una "voluntat política" i "no té efectes jurídics".

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha comparegut al palau de la Generalitat per oferir els cinc eixos en què es basa l'argumentació del govern. D'una banda, Homs ha recordat que, des del 1980, el Parlament ha aprovat vuit resolucions "pel cap baix" en les quals, "amb expressions diferents", s'aposta pel dret a decidir, i el Tribunal Constitucional mai les ha recorregut.

D'altra banda, el govern emmarca la Declaració de Sobirania en una de les funcions que té el Parlament, l'impuls a l'acció del govern, que ha diferenciat "clarament" de les altres funcions de la cambra: la legislativa i la de control a l'executiu. Homs ha fet referència a una sentència de l'Alt Tribunal de l'any 2003, en què se subratlla que les resolucions parlamentàries "estan mancades d'efectes jurídics vinculants".

El conseller ha insistit que, "en més d'una ocasió", el Constitucional ha considerat que "només són recurribles les resolucions parlamentàries que produeixen efectes jurídics". En aquesta mateixa línia, la Generalitat defensa que en el text de la resolució aprovada per CiU, ERC, ICV-EUiA i un diputat de la CUP es remet a l'ús "de tots els marcs legals existents". Per últim, Homs ha preguntat si "tindria alguna conseqüència jurídica" que el Tribunal Constitucional finalment impugnés la Declaració de Sobirania i ell mateix ha respost que no. És per aquest motiu que ha qüestionat "quin sentit té tot aquest esforç" i "a quina voluntat respon" el dictamen.

El conseller de la Presidència ha demanat a l'executiu espanyol "que recapaciti" i ha atribuït el document del Consell d'Estat "a una idea que cada cop s'allunya més de l'esperit democràtic que ha de presidir l'acció institucional". Homs, que ha assegurat que el govern mantindrà el seu full de ruta amb mà estesa, ha emplaçat l'executiu de Mariano Rajoy a "deixar d'actuar amb miopia democràtica i passar a una fase de diàleg".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut