Barcelona

Homs lloa la "responsabilitat" del PP per prendre "decisions difícils" en els pressupostos del 2012

El portaveu del govern, Francesc Homs, ha valorat positivament l'acord a què han arribat CiU i PP per als pressupostos del 2012. Homs, que ha evitat qualificar els populars com un soci estable, sí que els ha descrit com un "soci responsable" que es compromet a "prendre decisions difícils en temps difícils". En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, Homs ha xifrat en 30 milions d'euros el cost d'ajornar un mes la llei d'acompanyament als pressupostos.

RedaccióActualitzat
Francesc Homs ha valorat positivament l'acord per als pressupostos del 2012 a què han arribat CiU i el PP la nit de dilluns a dimarts. El portaveu del Govern, que ha evitat qualificar els populars com un soci estable, sí que ha reconegut la "responsabilitat" del grup que encapçala Alícia Sánchez-Camacho en contraposició amb el PSC, que els van donar suport en la investidura: "A l'hora de prendre decisions, n'hi ha uns que hi són i altres que se'n renten les mans".

Homs ha reconegut que l'acord entre CiU i el PP va més enllà dels pressupostos, com ha dit aquest matí Alícia Sánchez-Camacho, però hi ha tret importància: "Tampoc és una relació exhaustiva" de qüestions.

L'acord, punt per punt


El pacte entre CiU i PPC s'ha plasmat en un document d'11 pàgines que recull deu acords.

Cànon de l'aiguaAquesta taxa pujarà un 3% per als consums bàsics i un 12% per als consums abusius, davant del 10% que plantejava CiU, segons han dit els populars. A més, han acordat posposar-la als ajuntaments i reduir la quota prevista a les empreses subministradores d'aigua.

Taxa turística:
 Se'n redueix l'import segons el tipus d'establiment i es fixa el límit de dues persones per allotjament. A més, en queden exempts els menors de 16 anys. S'aplicarà a partir de l'1 de novembre, el termini màxim que acceptava CiU.

Taxa dels medicaments: Pel que fa a l'euro per recepta, es consideren exempcions per a les persones que reben el PIRMI o una pensió no contributiva, i es limita a 62 receptes per als malalts crònics. S'aplicarà quan faci tres mesos que hagi entrat en vigor la llei d'acompanyament dels pressupostos.

L'administració s'aprima: El govern es compromet també en una segona fase a racionalitzar i reduir fins a un 25% les entitats del sector públic no administratiu respecte a les existents al començament del 2011 .

Emprenedors: CiU també ha adquirit el compromís de crear una llei perquè l'administració pública doni suport als emprenedors. Les dues formacions subscriuran un pacte per elaborar un pla català per a l'ocupació.

Comptes públics: S'aprovarà una llei de transparència de les empreses públiques.

Ens locals: Es dotaran de més recursos pressupostaris.

Víctimes del terrorisme: La Generalitat augmentarà el pressupost de l'oficina d'atenció a les víctimes del terrorisme a Catalunya.

A més, s'hi prioritza la construcció de determinats centres educatius i sanitaris i s'hi recull una millora de la dotació dels Mossos d'Esquadra. Concretament, el conseller d'Interior, Felip Puig, ha explicat que es preveu la convocatòria d'una nova promoció -de 500 agents- de la policia catalana. Ja estava projectada, però es va suspendre per la decisió del govern espanyol de congelar les promocions dels cossos de seguretat. Puig ha advertit que el PP català "haurà de convèncer el PP espanyol" perquè, en l'aprovació dels pressupostos, es creï "una excepció per a les forces policials2.

30 milions d'euros, el cost d'ajornar la llei d'acompanyament

El portaveu del govern ha xifrat en 30 milions d'euros el cost d'ajornar un mes la llei d'acompanyament als pressupostos, que no es podrà aprovar aquest dimecres perquè ICV-EUiA, Solidaritat i Ciutadans l'han portat al Consell de Garanties Estatutàries. Homs ha acusat aquests grups de "fer la guitza".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut